ΣΑΛΑΜΙΝΑ Η ΓΗ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ μέσα από τα μάτια των παιδιών

 Η μυθιστορία της Σαλαμίνας από τη συγγραφέα Θεοφανώ Παντελή με την παρέα των μικρών εικονογράφων της!
Πρόκειται για ένα πόνημα, προσωπική έκδοση, που έρχεται να καλύψει το κενό της γνώσης της μυθιστορίας της Σαλαμίνας, σε ένα προκαθορισμένο εκπαιδευτικό σύστημα πρόσληψης γνώσεων, απευθυνόμενο σε παιδιά Δημοτικού και όχι μόνο. 

Η συγγραφέας στο ρόλο του αφηγητή-σύγχρονου παραμυθά ξεδίπλωσε τον μύθο και την ιστορία της  Σαλαμίνας σε μια ομάδα παιδιών Δημοτικού στα πλαίσια των “Κύκλων Μαθημάτων”, μιας εθελοντικής πρωτοβουλίας γονέων για τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων των παιδιών στα Σελήνια Σαλαμίνας.
Μέσα από ένα παιχνίδι αφήγησης, τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να βιώσουν τον μύθο και την ιστορία του τόπου τους, ζωγραφίζοντας ότι τους έκανε εντύπωση, δίνοντας έτσι την δικιά τους ματιά στην πορεία του τόπου στο χρόνο, ταξιδεύοντας μας στον κόσμο των Θεών και των ηρώων της Σαλαμίνας.
Ο μύθος και η ιστορία σαν βασικοί παράγοντες αγωγής πολιτισμού και μόρφωσης από την μία και η αυθόρμητη παιδική ζωγραφιά από την άλλη, μπορούν να ξυπνήσουν στα παιδιά, τους μεθαυριανούς πολίτες, την αγάπη για τον τόπο τους.
Έτσι οι μικροί εικονογράφοι πλαισιώνοντας το γλαφυρό κείμενο της αφήγησης, άνοιξαν ένα νέο παράθυρο στην προσέγγιση του μύθου και της ιστορίας ενός τόπου με μια τόσο βαρυσήμαντη κληρονομία. Η συγγραφέας-αφηγήτρια και οι μικροί εικονογράφοι “ιστόρησαν” την ιστορία του τόπου τους, με τον πιο πρωτότυπο και αποτελεσματικό για την μάθηση τρόπο. 
Το πρώτο βιβλίο-παιδικό ανάγνωσμα που επιχειρεί να φέρει τον κόσμο των παιδιών της Σαλαμίνας, πιο κοντά στο μύθο και την ιστορία της, καθιστώντας τα  ίδια τα παιδιά συνδημιουργούς,  με μόνο στόχο την γνώση της ιστορίας και φυσικά την αγάπη του τόπου, όπου ζούμε και αναπνέουμε. Ένα βιβλίο-πρόσκληση για όλους τους φίλους της Ιδέας, να γνωρίσουμε “τις ψυχές αμέτρητων προγόνων που έζησαν εδώ” μέσα από τα μάτια των παιδιών.