Τέλος εποχής;

Θα είναι η επόμενη πενταετία το "τέλος εποχής" για την ομάδα των τεσσάρων;

Έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες από τις δημοτικές εκλογές οι οποίες ήταν από τις πιο πολωμένες που έχει γνωρίσει ποτέ το νησί μας. Την επόμενη εβδομάδα (24/8) θα ορκιστεί η νέα δήμαρχος και την 1η Σεπτεμβρίου θα αναλάβει το δήμο. Τα προβλήματα πολλά αλλά οι ελπίδες και οι προσδοκίες των πολιτών, οι οποίοι τίμησαν με τη ψήφο τους την κ. Ρούλα Νάννου, ακόμα περισσότερες.

Οι πολίτες της Σαλαμίνας περιμένουν πολλά από τη νέα δήμαρχο η οποία σαν κεντρικό της σύνθημα στο προεκλογικό της αγώνα είχε το "Με τα χέρια καθαρά". Πολλοί όμως είναι δύσπιστοι κατά πόσο θα τα καταφέρει με το ισχυρό επιχείρημα -πως θα διοικήσει έχοντας τα βαρίδια των τεσσάρων πρώην δημάρχων.


Η δίψα της κ. Νάννου για τον δημαρχιακό θώκο σε συνδυασμό με το "μίσος των τεσσάρων" (Αστράκος,Μακρής,Τραυλός,Σοφράς) για τον κ. Τσαβαρή οδήγησε στη γνώστη συμμαχία της δεύτερης Κυριακής και την επικράτηση της κ. Νάννου.
Έτσι η κ. Νάννου πέτυχε αυτό που διακαώς επιθυμούσε, να γίνει δηλαδή η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Σαλαμίνας.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα πορευθεί μαζί με την ομάδα των τεσσάρων ή θα αναλάβει μόνη της την ηγεσία του δήμου;
Η λογική λέει ότι  πέρα από τις υποσχέσεις που μπορεί να έδωσε η Νάννου για να επιτευχθεί η συμμαχία των τεσσάρων τάζοντάς τους κάποια σημαντικά πόστα δύσκολα θα μπορέσει να ασκήσει το έργο της με τον τρόπο που θέλει. Με τέσσερις ισχυρές προσωπικότητες (όλοι τους πρώην δήμαρχοι) μάλλον θα δυσκολέψουν το έργο της νέας δημάρχου παρά θα το διευκολύνουν. Οπότε όσο ποιο γρήγορα απαλλαγεί η νέα δήμαρχος από τους "πρώην" τόσο καλύτερα γι αυτήν.
Οι τρεις πρώτοι έχοντας από 30 χρόνια στα πολιτικά δρώμενα έχουν κουραστεί αλλά και έχουν κουράσει τον κόσμο με την εμμονή τους για την εξουσία. Όσον αφορά το Σοφρά αυτός φαίνεται να έχει την τύχη του Αγαπίου.

Το πιο πιθανό είναι ότι, χωρίς κάποιο σημαντικό πόστο για μία πενταετία, όλοι τους αργά ή γρήγορα θα εγκαταλείψουν την πολιτική ζωή του νησιού. Σε περίπτωση που γίνει αυτό η κ. Νάννου βάζει ένα οριστικό τέλος στην πολυετή πολιτική καριέρα της ομάδας των τεσσάρων (πολυετή για τους τρεις - ο Σοφράς κατάφερε μόνος του να τη συρρικνώσει). Με λίγα λόγια όχι μόνο απαλλάσσει τον εαυτό της από τα "παλιά υλικά" δηλαδή τους τέσσερις πρώην δημάρχους αλλά και ολόκληρο το νησί το οποίο βάζει σε μία νέα εποχή για καινούργια πρόσωπα που θα ηγηθούν μελλοντικούς πολιτικούς συνδυασμούς.

Στην αντίπερα όχθη ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Τσαβαρής μετά την απρόσμενη γι’ αυτόν ήττα δείχνει σημάδια κόπωσης και απογοήτευσης και το σενάριο, μη ενασχόλησης του πλέον με τα κοινά, κερδίζει κάθε μέρα έδαφος.


Έτσι μ' αυτόν τον απλό τρόπο καθαρίζει η πολιτική σκακιέρα και το ζήτημα τώρα είναι ποιοι καινούργιοι παίκτες θα εμφανιστούν μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Γι' αυτούς θα γράψουμε στο άμεσο μέλλον...