ΠΩΛΕΙΤΑΙ ο τύμβος των Σαλαμινομάχων

Η αρχαιολογία ανάμεσα στην πολιτική εκμετάλλευση και τα μνημόνια: Συνέντευξη  της Όλγας  Σακαλή, πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο left.gr
Με την Όλγα Σακαλή, πρόεδρο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ξεκινάμε τη συνέντευξη (με τι άλλο;) από την υπερπροβολή της ανασκαφικής διαδικασίας στην Αμφίπολη. Η Όλγα Σακαλή μας λέει ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από την αρχή κατήγγειλε την πολιτική και επικοινωνιακή εκμετάλλευση της ανασκαφής.

Η ανασκαφή της Αμφίπολης έχει επίσης μια πρωτοτυπία για την αρχαιολογία: ενώ η ανασκαφή βρίσκεται σε εξέλιξη είχε αποκτήσει (αρχικά) μια άτυπο εκπρόσωπο τύπου την Άννα Παναγιωταρέα. Στο σημείο αυτό μας λέει η Όλγα Σακαλή:
«Χωρίς να προσωποποιούμε το θέμα, θέσαμε στην πολική ηγεσία του υπουργείου [Πολιτισμού] κατά πόσο νομιμοποιούνται διάφοροι άτυποι σύμβουλοι να δημοσιοποιούν υλικό από την ανασκαφή, να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στην ανασκαφή ως μη όφειλαν. Σήμερα, πληροφορηθήκαμε άτυπα και πάλι, ότι τελικά θεσμοθετήθηκε μια τυπική σχέση εκπροσώπου τύπου του υπουργείου και όχι της ανασκαφής για την κυρία Παναγιωταρέα. Τελικά η επιστολή μας προς το υπουργείο είχε αποτέλεσμα».
Με το θόρυβο για την ανασκαφή της Αμφίπολης η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την ουσιαστική της αδιαφορία για την αρχαιολογική έρευνα. Έτσι ενώ προβάλλει την ανασκαφή της Αμφίπολης ταυτόχρονα εγκαταλείπει στη μοίρα τους άλλα σημαντικά ευρήματα. Στη συνέντευξη, η Όλγα Σακαλή μας υπενθυμίζει την πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για «το βυζαντινό σταυροδρόμι» με ένα σύνολο δημόσιων κτιρίων, εμπορικών καταστημάτων και εργαστηρίων. Πρόκειται για μοναδικά αρχαιολογικά στοιχεία για τα οποία η κυβέρνηση επιδεικνύει αδιαφορία στο όνομα της ανάπτυξης του μετρό.
Από τον εφαρμοζόμενο άγριο νεοφιλελευθερισμό της κυβέρνησης δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν ούτε οι αρχαιολογικοί χώροι ως λαμπρά πεδία ιδιωτικοποιήσεων. Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και κτήρια ιστορικής σπουδαιότητας εντάσσονται στο ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Στα πωλητήρια του ΤΑΙΠΕΔ φιγουράρουν: η Ακροναυπλία, ο τύμβος των Σαλαμινομάχων, ο αρχαίος δήμος Σουνίου, δεκάδες διατηρητέα κτήρια στην Πλάκα, το κτήριο της Μπουμπουλίνας, τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ενώ η λίστα μεγαλώνει καθημερινά.
Μας λέει η Όλγα Σακαλή:
«Θα πωληθούν ακόμα και κτίρια που λειτουργούν για αρχαιολογικούς σκοπούς, όπως κτίρια που έχει το υπουργείο Πολιτισμού στα Αναφιώτικα στην Πλάκα.
Με την Όλγα Σακαλή συζητάμε βεβαίως και για την κατάσταση των αρχαιολόγων και της αρχαιολογικής έρευνας μετά τα τόσα χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών. Και η κατάσταση είναι τραγική παρά της κυβερνητικές φανφάρες για την ανασκαφή της Αμφίπολης.
Τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του υπουργείου έχει περικοπεί κατά 50%, το προσωπικό απομειώνεται διαρκώς, με διαθεσιμότητες και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Γενικά, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της δικομματικής κυβέρνησης οι απολύσεις και στους αρχαιολόγους. Ενώ η κυβερνητική προπαγάνδα κόπτεται δήθεν για την αρχαιολογία, προωθείται η κατάργηση του 40% των δομών της αρχαιολογικής υπηρεσίας πράγμα που, προφανώς, θα έχει μεγάλες συνέπειες τόσο στην αρχαιολογική έρευνα όσο και στη σχέση και επικοινωνία του κοινού με τα μουσεία. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει η Όλγα Σακαλή:
«Δεν υπάρχουν πλέον κονδύλια για την αρχαιολογική έρευνα…».
Οι περικοπές έχουν τεράστιες επιπτώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους. Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι, πάνω από 200, επίσης πάνω από 200 αρχαιολογικά μουσεία, πολλά μνημεία και ιστορικά τοπία «που έχουν υποστεί βαριές επιπτώσεις στη λειτουργία τους λόγω των περικοπών».
Ένα παράδειγμα λέει πολλά:
Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι, μόλις 33 έχουν επιλεχθεί από το υπουργείο για να έχουν φύλακες…