Σε ομαλό κλίμα οι δημαιρεσίες με κάποιες … παραφωνίες

Πραγματοποιήθηκαν χθες οι δημαιρεσίες στο Δήμο Σαλαμίνας για την ανάδειξη προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου, Μελών της Οικονομικής Επιτροπής  και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Νέα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε με 21 εκ των 30 παρόντων Δ.Σ.  και 9 λευκά η δικηγόρος Λεμονιά Καπετάνιου.
Αντιπρόεδρος  με 19 ψήφους και 11 λευκά εκλέχτηκε ο Μάνος Δερτούζος από τη μείζονα αντιπολίτευση, όπως ορίζει ο νόμος. Τέλος, γραμματέας ψηφίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μαρία Πολύζου.
Την απόφαση της παράταξής του να ψηφίσει λευκό κατά την ψηφοφορία για την ανάδειξη της Προέδρου ανέλυσε ο τ. δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητα λιποβαρή, επειδή όπως είπε, προεκλογικά είχε κάνει πρόταση ακύρωσης της υποψηφιότητας Μιχάλαρου.
Απαντώντας μετά την εκλογή της, η κ. Καπετάνιου κατήγγειλε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ότι με την τοποθέτησή του παραβίασε τη μυστική ψηφοφορία, διευκρινίζοντας ότι είχε κάνει ένσταση και όχι αίτηση ακύρωσης, ορμώμενη εκ της ανάγκης να εφαρμοστεί ο νόμος.
 
Η κ. Καπετάνιου ευχαρίστησε τους συναδέλφους της για την υπερψήφισή της και ζήτησε να εργασθούν όλοι μαζί από κοινού για το καλό του τόπου. Τόνισε ότι η ίδια θα είναι πρόεδρος για όλους και θα λειτουργήσει με ισονομία, χωρίς διακρίσεις, με βάση το περί δικαίου αίσθημα.  Ακόμη μια εξαγγελία – δέσμευση της νέας προέδρου που ανακούφισε άπαντες τους τακτικούς θαμώνες στην αίθουσα, ενόχλησε όμως τον τέως δήμαρχο, αφορούσε το χρόνο διάρκειας των Δημοτικών Συμβουλίων. «Το Δ.Σ. υπό την προεδρία μου», είπε, «δεν θα ξεκινά στις 5 το απόγευμα και να τελειώνει στις 5 το επόμενο πρωί, γιατί η πολύωρες διαδικασίες δημιουργούν κόπωση, εκνευρισμό και εντάσεις που μόνο κακό κάνουν».  
Αντεγκλήσεις είχαμε και με τις προτάσεις για την Οικονομική Επιτροπή (9μελής με πρόεδρο τη Δήμαρχο) όπου  η πλειοψηφία προτείνει 5 άτομα και οι παρατάξεις της μειοψηφίας 3. Συνηθίζεται να προτείνονται άτομα από περισσότερες εκ της μίας παράταξης της μειοψηφίας. Ωστόσο αυτός ο άγραφος νόμος σήμερα δεν τηρήθηκε, αφού ο Γ. Τσαβαρής πρότεινε 3 δικούς του συμβούλους, μη στηρίζοντας καμία εκ των υποψηφιοτήτων Αστράκου, Καρούση και Βλάχου που αυτοπροτάθηκαν. Αυτό προκάλεσε την οργή του Β. Αστράκου, που για ακόμη μία φορά τον κατηγόρησε για φασίζουσα νοοτροπία. Η ίδια η δήμαρχος κ. Νάννου ζήτησε από τη μείζονα πλειοψηφία να υποχωρήσει, ώστε να εκπροσωπηθούν στην Οικονομική Επιτροπή και άλλες παρατάξεις. Όταν αυτό τελικά δεν έγινε, η Οικονομική Επιτροπή ψηφίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού χρειάστηκε να επαναληφθεί η διαδικασία όταν στην πρώτη ψηφοφορία οι της παράταξης Τσαβαρή δεν έλαβαν την απαιτούμενη πλειοψηφία (17). Τελικά τα μέλη της Επιτροπής εκλέχτηκαν με :
Μπινιάρη Ειρήνη: 23 σταυρούς
Πολύζου Μαρία: 23
Αγαπίου Νικόλαος:  22
Δραγομάνοβιτς Γεράσιμος :  22
Γκλίστης Προκόπιος: 22
Τσαβαρής Ιωάννης: (με τη 2η ψηφοφορία) 17
Μιχάλαρος Αναστάσιος: (με τη 2η ψηφοφορία) 18
Καπετανάκης Γρηγόριος (με τη 2η ψηφοφορία) 17
Αναπληρωματικά μέλη (3 εκ της πλειοψηφίας και 2 εκ της μειοψηφίας) εκλέχτηκαν οι Β. Φασουλής, Στ. Γεροντιώτου, Ι. Λένης, Μ. Δερτούζος και  Λ. Καραγιάννη. 

πηγη: ανατροπες