Δήμοι και περιφέρειες θα πληρώνουν τα πρόστιμα του Ευρωδικαστηρίου

Στους δήμους και στις περιφέρειες «σπρώχνονται» ευθύνες της κεντρικής διοίκησης, που αφορούν παραλείψεις ή μη σύννομες διαδικασίες, καθώς, εφεξής, οι ΟΤΑ θα καλούνται να πληρώνουν πρόστιμα που επιβάλλει το Ευρωδικαστήριο, εφόσον ο «πέλεκυς» της ΕΕ πέφτει πάνω στη χώρα εξαιτίας παράνομης πράξης ή παράλειψης που οφείλεται σε ενέργειες αυτοδιοικητικού οργάνου.
Έτσι, σε περίπτωση τέτοιας καταδίκης της Ελλάδας, λόγω παραβίασης του κοινοτικού δικαίου, θα παρακρατείται το ισόποσο του προστίμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που εγγράφονται κατ” έτος στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.
Το ποσό του προστίμου θα παρακρατείται από τους ΟΤΑ με υπουργική απόφαση. Τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής, από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τον έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων.
Η τροπολογία ορίζει την υποχρέωση πλήρους συμμόρφωσης των ΟΤΑ α” και β” βαθμού σε αποφάσεις της ΕΕ. Καθορίζεται μάλιστα η διαδικασία, δια του ελεγκτή νομιμότητας ή του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη συμμόρφωση του υπόχρεου ΟΤΑ, εντός οριζομένων προθεσμιών.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση προχωρά αυτή τη ρύθμιση για να «αντιμετωπιστούν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των ΟΤΑ προς αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) ή πράξεις των οργάνων της, όπως π.χ. προειδοποιητικές επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα» με αποτέλεσμα να επαπειλούνται ή και να επιβάλλονται υψηλότατα πρόστιμα σε βάρος της Ελλάδας.
Όπως σημειώνεται έχουν εντοπισθεί παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας από ΟΤΑ, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, μετά την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, με συνέπεια την καταστρατήγησή τους και την επαπειλή για τον λόγο αυτό προστίμων πολλών εκατομμυρίων. Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι τέτοιου είδους παραβιάσεις αφορούν κυρίως στον χώρο της ανάθεσης και εκτέλεσης έργων των ΟΤΑ ή μελετών.
Στην τροπολογία αναφέρεται ότι σε περίπτωση έκδοσης πράξης ή απόφασης οργάνου της Ευρωπαίκής Ενωσης σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, λόγω παράνομης πράξης ή παράλειψης οφειλόμενης ενάργειας οργάνου δήμου ή περιφέρειας, ο οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει, αμελλητί, να συμμορφωθεί πλήρως με το περιεχόμενο και το διατακτικό της απόφασης.
Σε περίπτωση που ο ΟΤΑ για οποιονδήποτε λόγο δεν συμμορφώνεται, «ο Ελεγκτής Νομιμότητας τον καλεί, εγγράφως, να συμμορφωθεί, εντός ορισμένης προθεσμίας, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες, αφότου ο ΟΤΑ έλαβε γνώση της σχετικής κλήσης. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, ο ελεγκτής Νομιμότητας προβαίνει ο ίδιος, καθ΄υποκατάσταση, σε κάθε πράξη που είναι αναγκαία για τη συμμόρφωση».
Για αποφάσεις της ΕΕ σε βάρος της Ελλάδας που έχουν ήδη εκδοθεί κατά την έναρξη ισχύος της ρύθμισης, ο ελεγκτής νομιμότητας ή ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για συμόρφωση, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας πρόσκλησης, εφόσον έχει παρέλθει άπρακτο χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από την έκδοση της απόφασης της ΕΕ και δεν έχει επέλθει ακόμη η πλήρης συμμόρφωση.
Επίσης, σύμφωνα με την τροπολογία, «σε περίπτωση καταδίκης της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω παραβίασης του ενωσιακού δικαίου, εξαιτίας παράνομης πράξης ή παράλειψης οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, παρακρατείται το ισόποσο του προστίμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που εγγράφονται κατ” έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών παρακρατείται το ανωτέρω ποσό από τον οικείο ΟΤΑ».
Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία ΕΔΩ