Επίκαιρη Ερώτηση κ. Μαρίας Γιαννακάκη για το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας



Υπομονή μέχρι να έρθουν οι γιατροί, συνιστά ο Βορίδης, ο οποίος δεν ανακαλεί την απόφαση καθημερινής μετακίνησης Ιατρού δυνάμεως του Κέντρου υγείας Σαλαμίνας στο ΠΕΔΥ, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Μαρίας Γιαννακάκη

Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση της Μαρίας Γιαννακάκη, Βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Περιφέρειας Β’ Πειραιώς που αφορούσε στα προβλήματα στην λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας (ΚΥΣ).

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό πολιτών, ο οποίος φτάνει τους διακόσιους πενήντα χιλιάδες πολίτες, κατά τους θερινούς μήνες. Εφημερεύει σε 24ωρη βάση με ελάχιστο αριθμό προσωπικού, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με αδυναμία κάλυψης των εφημεριών, και όχι μόνον παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά επί της ουσίας λειτουργεί και σαν τμήμα επειγόντων περιστατικών. Βάσει στατιστικών στοιχείων, προκύπτει ότι για το έτος 2013, το εν θέματι Κέντρο Υγείας, εξετέλεσε έργο ανάλογο με αυτό ενός μικρού περιφερειακού νοσοκομείου.  
Ωστόσο, η επάνδρωσή του με εξειδικευμένο προσωπικό είναι περιορισμένη, υπάρχει έλλειψη αναλωσίμων, ενώ η απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου για καθημερινή μετακίνηση Ιατρού δυνάμεως του ΚΥΣ προς το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), καθιστά δύσκολη την κάλυψη των εφημεριών, δεδομένου του ήδη ανεπαρκούς σε αριθμό  προσωπικού. Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βορίδης, ερωτήθηκε σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την κάλυψη των κενών θέσεων αναφορικά με το εξειδικευμένο προσωπικό και την κάλυψη των αναγκών του ΚΥΣ σχετικά με τα αναλώσιμα, καθώς και αν προτίθεται να προβεί στην ανάκληση της απόφασης για την καθημερινή μετακίνηση Ιατρού δυνάμεως του ΚΥΣ προς το ΠΕΔΥ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, η κα Γιαννακάκη αναφέρθηκε στις ανωτέρω προβληματικές, προσθέτοντας ότι ελλείψει ιατρού-διασώστη στη μονάδα του ΕΚΑΒ, λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών, είναι απαραίτητη η παρουσία ιατρού του Κέντρου Υγείας για να συνοδεύει τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να μένει μόνο ένας ιατρός πίσω στην εφημερία. Τέλος, τόνισε το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας καλύπτει τις ανάγκες ενός πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, για να αντιμετωπίζεται απλά ως μία υπηρεσία πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε προκηρύξεις οι οποίες αποσκοπούν στην κάλυψη θέσεων εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ επεσήμανε ότι η ανεπαρκής κάλυψη σε αναλώσιμα οφείλεται σε κακή οργάνωση και όχι σε έλλειψη οικονομικών πόρων. Ωστόσο, αρνήθηκε να προβεί στην ανάκληση της προαναφερθείσας αποφάσεως καθώς και να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία που θα σχετίζεται με τον ουσία του προβλήματος, δηλαδή με την ανάγκη αντιμετώπισης του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας ως ένα περιφερειακό νοσοκομείο.