Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Πρωτοβουλίες από την Παμπειραΐκή Επιτροπή Κατά της Ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
Η Γραμματεία στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι "επαναβεβαίωσε ομόφωνα την απόφασή της κατά της οποιασδήποτε ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ με οποιαδήποτε μορφή και αν επιχειρηθεί.
Ειδικότερα εστίασε την συζήτησή της στην κυβερνητική μεθόδευση που αφορά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών που η κυβέρνηση έχει επιλέξει για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Αυτό αποτελεί συνέχεια της παραχώρησης που έγινε το 2009 των εμπορικών προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στην ΣΕΠ - COSCO Το ξεπούλημα του ΟΛΠ σε ιδιωτικά μονοπωλιακά συμφέροντα θα έχει δραματικές συνέπειες για τον Πειραιά και τους υπόλοιπους δήμους (Δραπετσώνα – Κερατσίνι – Πέραμα – Σαλαμίνα) και αναμένεται να πλήξει την απασχόληση, τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.
Παράλληλα σοβαρές θα είναι και οι επιπτώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν την δραστηριότητά τους στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά όπως είναι οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι κ.λπ.
Το λιμάνι του Πειραιά θα αποκοπεί από τους κατοίκους και την κοινωνία ενώ θα αυξηθούν τα κόστη τόσο στο εμπορικό όσο και στό επιβατηγό τμήμα του λιμανιού. Η σχέση πόλης – λιμανιού θα διαραγεί οριστικά. Ακτοπλοΐα, Τουρισμός, Εξαγωγικό Εμπόριο, θα περάσουν σε μονοπωλιακά συμφέροντα που έχουν ως αποκλειστικό γνώμονα και σκοπό την κερδοφορία τους.
Μια τέτοια εξέλιξη εγκυμονεί κινδύνους και για την ίδια την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας".
Βολές κατά του Δήμου Πειραιά
"Παράλληλα η Γραμματεία της Παμπειραικής Επιτροπής συζήτησε την πρόσφατη πρωτοβουλία και παρέμβαση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη ο οποίος πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά κατά πλειοψηφία αποδέχθηκε, την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Πειραιά το οποίο θα ανήκει 100% στον Δήμο Πειραιά αφού υλοποιηθεί η πώληση των μετοχών. Η πρωτοβουλία και ενέργεια αυτή του Δημάρχου Πειραιά, αντικειμενικά συνιστά υπονόμευση του κοινού και ενιαίου αγώνα που δίνουν σύσσωμος ο λαός του Πειραιά, οι δημοτικές και αυτοδιοικητικές αρχές Α΄ και Β΄ περιφέρειας Πειραιά, οι κοινωνικοί, παραγωγικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.
Ταυτόχρονα η χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε αυτή η πρωτοβουλία προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες στην κυβέρνηση και την διευκολύνει στον σχεδιασμό για το ξεπούλημα του ΟΛΠ. Ο τεμαχισμός ή ο κατακερματισμός συνιστά μια επικίνδυνη λογική που αμφισβητεί το ενιαίο και αδιαίρετο του ΟΛΠ όπως επιβάλλεται να είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας για να αποτελέσει αυτό την ατμομηχανή για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Ομόφωνα η Γραμματεία της Παμπειραικής Επιτροπής απέρριψε την θέση του Δημάρχου Πειραιά και τον καλεί να αποσύρει την πρότασή του και να συνταχθεί όπως προηγουμένως με το σύνολο της κοινωνίας και των κοινωνικών φορέων της πόλης που αγωνίζονται για να μην ευοδωθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και μεθοδεύσεις".
Για τη συνέχεια
"Παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ βρίσκεται σε εξέλιξη εκείνο που επιβάλλεται είναι να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες και οι αγώνες για να ματαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης. Η Γραμματεία της Παμπειραικής Επιτροπής μαζί με την ΟΜΥΛΕ και τα συνδικάτα του ΟΛΠ αποφάσισαν την σύγκληση όλων των φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν σε κοινή σύσκεψη για τις 22.10.2014".
πηγή:enet.gr