O ιστορικός - επιτiμος Δημότης Σαλαμίνος - Dr. Barry Strauss στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος παρουσιάζει τον καταξιωμένο ιστορικό και κλασικιστή Barry Strauss στην καθιερωμένη σειρά «Διαλέξεων Κίμων Φράιερ», στις 14 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου στην Αγ. Παρασκευή. Η διάλεξη είναι ανοιχτή για το κοινό.
Ο Barry Strauss, επικεφαλής του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cornell, και Καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών της έδρας Bryce και Edith M. Bowmar στο ίδιο πανεπιστήμιο, θα αναλύσει μία από τις πιο διάσημες ιστορικές προσωπικότητες:
τον Αθηναίο πολιτικό και στρατηγό Θεμιστοκλή, ο οποίος με τη στρατηγική του ευφυΐα του «κέρδισε» τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας για την Ελλάδα το 480 π.X.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση να μιλήσω στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος», λέει ο Strauss, προσθέτοντας «Το Κολλέγιο είναι ένας δυναμικός, διακεκριμένος εκπαιδευτικός οργανισμός... Είναι μια εξαιρετική διάκριση το να κληθώ να δώσω τη Διάλεξη Κίμων Φράιερ, ενός ανθρώπου που μετέφρασε με τόσο εύγλωττο τρόπο τη Νέα Ελληνική Ποίηση. Για μένα προσωπικά, το έργο του λειτούργησε ως εισαγωγή στο να ανακαλύψω τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό».
Έχοντας γράψει για την ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή άλλαξε την πορεία της δυτικής ιστορίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cornell Barry Strauss έχει αναλύσει σε βάθος τη στρατηγική πτυχή του ελληνικού θριάμβου και την ιδιοφυή τακτική του Θεμιστοκλή που βοήθησε την Ελλάδα να επικρατήσει, στο βιβλίο του The Battle of Salamis: The Naval Encounter That Saved Greece—and Western Civilization (Simon & Schuster, 2004) (στα ελληνικά: Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, σε μετάφραση Μαρίας Παππά, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2005). Το βιβλίο αναδείχθηκε ένα από τα καλύτερα της χρονιάς από την εφημερίδα Washington Post. Σε αναγνώριση του έργου του, ο Strauss ονομάστηκε Επίτιμος Δημότης της Σαλαμίνας.
Το ταλέντο του ιστορικού και κλασικιστή Barry Strauss να εξιστορεί με πάθος τα ιστορικά γεγονότα έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, καθώς τα βιβλία δραματοποιημένης ιστορίας που έχει γράψει έχουν μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες.
«Η άποψή μου για την τέλεια ημέρα είναι να περπατώ σε ένα αρχαίο πεδίο μάχης όπου αντηχούν ακόμη οι φωνές των νεκρών», λέει ο Strauss, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έγινε καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας, διότι «βρέθηκα τόσο κοντά στον πόλεμο ώστε να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον χωρίς ωστόσο να μου αφήσει σημάδια. Ο πατέρας και ο παππούς μου ήταν και οι δύο Αμερικανοί βετεράνοι πολέμου των Παγκοσμίων Πολέμων. Μεγάλωσα στη σκιά του Βιετνάμ, αλλά ήμουν αρκετά νέος ώστε να μην χρειαστεί να ανησυχήσω για την επιστράτευση».
Τρία από τα τέσσερα τελευταία βιβλία του Strauss έχουν αναδειχθεί καλύτερα βιβλία του έτους (από την Washington Post, το Bloomberg και το Books & Culture). Από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι τα: Masters of Command (Κυρίαρχοι της Εξουσίας), The Trojan War: A New History, (Ο Τρωικός Πόλεμος: Μια νέα ιστορία) και The Spartacus War (O Πόλεμος του Σπάρτακου).
Έχει επίσης λάβει υποτροφίες από διαφόρους φορείς, όπως το National Endowment for the Humanities (Εθνικό Κληροδότημα για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ΗΠΑ), την Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD) (Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών), το Ίδρυμα Κορέας, την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, την Αμερικανική Ακαδημία στη Ρώμη, το MacDowell Colony, και το Κέντρο Ανθρώπινων Αξιών του Πανεπιστημίου Princeton.
Το επόμενο βιβλίο του, The Death of Caesar: The Story of History’s Most Famous Assassination (Ο θάνατος του Καίσαρα: Η ιστορία της πιο διάσημης δολοφονίας στην Ιστορία), θα δημοσιευθεί τον Μάρτιο του 2015. Επίσης, ένα παιδικό βιβλίο βασισμένο στο βιβλίο του για τον Σπάρτακο θα δημοσιευθεί το 2015.
Σημειώνεται πως η εικοστή ετήσια Διάλεξη Κίμων Φράιερ διοργανώνεται από την Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Πονηρία και Δύναμη: Μαθήματα Ηγεσίας από τον Θεμιστοκλή». Θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.