O Χρήστος Α. Μιχαήλ θέλει να πιάσει τη σκιά της γυναίκας

Χρήστος Α. Μιχαήλ μεγάλωσε στη Σαλαμίνα και τελείωσε το σχολείο στη Λεμεσό. Αγαπάει την υγρασία της Αγγλίας, παθαίνει (παροδικές) εμμονές με προϊόντα, σηκώνει συχνά το ένα του φρύδι και γελάει με τα hoax που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Η Popaganda τον συνάντησε με αφορμή το νέο του βιβλίο «Σκιά Γυναίκα».



Ποιητής, δημοσιογράφος, στιχουργός, σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας. Πώς συνδυάζονται όλοι αυτοί οι ρόλοι; Δεν ξέρω αν οι ταμπέλες χρησιμεύουν σε κάτι περισσότερο από το να επιβεβαιώνουν και να αναπαράγουν κάποια στερεότυπα τα οποία λειτουργούν κυρίως ως δεξαμενές πληροφοριών. Έχουν κι αυτές τη χρησιμότητά τους, αλλά κυρίως είναι για μπορούμε να συνεννοούμαστε. Έχω γράψει ποιήματα, έχω ασκήσει δημοσιογραφία, έχω γράψει στίχους για τραγούδια κι έχω εργαστεί ως σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας και όλες αυτές οι δραστηριότητες που με χαρακτηρίζουν ταυτόχρονα συνδυάζονται μέσα μου όπως συνδυάζονται οι λίγοι και ετερόκλητοι φίλοι μου: τα αγαπάω όλα και όλα μου έχουν προσφέρει. Κάπως έτσι δεν είναι η ζωή, γεμάτη μικτές δραστηριότητες, σκοπούς και διαθέσεις;


Ποιος είναι ο βασικός άξονας της ποιητικής σύνθεσης Σκιά Γυναίκα; Γιατί ποιητική σύνθεση και όχι ποιητική συλλογή; Το βιβλίο βλέπει την Ελλάδα ως γυναίκα και ως ιδέα, μέσα από ένα ερωτικό πρίσμα. Ο αφηγητής έρχεται αντιμέτωπος με τους δαίμονες, τους αγγέλους και τις συγκρούσεις της ενώ ταλαιπωρείται και λυτρώνεται πάνω στο χαρτί όπως ταλαιπωρείται κάθε παράφορα ερωτευμένος για το αντικείμενο του έρωτός του. Χρειάστηκε 4 χρόνια να γραφτεί και 4 να διορθωθεί και τελικά να εκδοθεί και σε τελική ανάλυση- ψυχολογικά κυρίως- δεν ήταν εύκολο. Σε αντίθεση με μια ποιητική συλλογή που αποτελείται από αυτοτελή ποιήματα τα οποία τελούν ενδεχομένως υπό μια συγκεκριμένη θεματική ομπρέλα όπως ήταν η “Καχυποψία ενός άλλοθι”, η “Σκιά γυναίκα” είναι μια ενιαία σύνθεση, ένα κείμενο, ένα ποίημα σε 25 πράξεις. Πρόκειται για ένα έργο με αρχή, μέση, τέλος (;) που φτιάχτηκε για να ζήσει μέσα στην εποχή του, αρχιτεκτονικά δομημένο και όχι ψηφιδωτό. Δεν προσδοκώ να αναστήσω φαντάσματα ή να φέρω κοντύτερα το μέλλον. Ξεκίνησε έτσι από την αρχή, δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική μορφή.
Κάθε ποίημα με λατινικό αριθμό περιέχει από ένα στίχο του ποιήματος «Ερωτικό» του Άλκη Αλκαίου. Πώς προέκυψε η ανάγκη για αυτό το ‘δάνειο’; Κάθε έργο έχει αιτίες και αφορμές και ο δημιουργός τις εμμονές του. Το “Ερωτικό” είναι ένα σημαντικότατο ποίημα που έγραψε ο Άλκης Αλκαίος, μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και τραγουδήσαμε όλοι καθοδηγούμενοι από ένα ένστικτο που ενεργοποιείται κυρίως μέσω της μουσικής.  Ο περισσότερος κόσμος ξέρει το τραγούδι, του αρέσει αλλά έχω καταλάβει ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς τραγουδά και γιατί αισθάνεται εκείνο το λυγμό όταν προφέρει για παράδειγμα “κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό/ που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι”. Όμως η ουσία είναι εκεί και οι νότες οδηγούν τα χείλη και την ψυχή του. Το “Ερωτικό” λοιπόν ήταν εμμονή και αποτέλεσε την αφορμή για να γραφτεί η “Σκιά γυναίκα”. Δεν θα το χαρακτήριζα δάνειο σε καμία περίπτωση.
Ποιοι οι αγαπημένοι σου ποιητές και πεζογράφοι; Είναι πολλοί, αλλά θα περιοριστώ στην πολύ στενή προσωπική μου μυθολογία αναφέροντας ελάχιστους: Σεφέρης, Καρούζος, Έλιοτ, Βαρβέρης, Ροθ, Δούκα, Τσίρκας, Χειμώνας (Γιώργος). Και φυσικά κάποιοι από τους στιχουργούς- ποιητές στους οποίους νιώθω πως χρωστάω πολλά: Ελευθέριου, Αλκαίος, Γκάτσος, Τριπολίτης. Και άλλοι πολλοί.
Ποιο θα είναι το επόμενο λογοτεχνικό σου βήμα; Ποίηση ή πεζογραφία; Δεν υπάρχει τακτοποιημένο υλικό στο συρτάρι. Υπάρχουν σκέψεις και σημειώσεις για ένα βιβλίο, αλλά είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Εξάλλου η εποχή όσον αφορά τα εκδοτικά είναι αρκετά μουδιασμένη. Οψόμεθα.
Το βιβλίο του Χρήστου A. Μιχαήλ «Σκιά Γυναίκα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο Πόλις art cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου) την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19:00. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Δημήτρης Μανιάτης και ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου. Τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Γιώργος Ανδρέου, η Ελισσάβετ Καρατζόλη και η Ευτυχία Μητρίτσα.