O Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας χαιρετίζει την σφράγιση του λατομείου Αγγέλου

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας χαιρετίζει την σφράγιση του λατομείου Αγγέλου από την Περιφέρεια Αττικής την Δευτέρα 10/11/2014.
Θεωρούμε ότι το αίτημα αλλά και οι προσπάθειες από φορείς, αλλά και απλούς πολίτες του νησιού μας, έφεραν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους πίστεψαν (ο καθένας από τη δική του οπτική και με τους δικούς του τρόπους) ότι το λατομείο πρέπει να διακόψει τη λειτουργία του. Ο ΠΕΡΙΒΟΣ είχε θεωρήσει ότι η προσπάθεια έπρεπε να δινόταν στην εφαρμογή των υπαρχουσών αποφάσεων, καθώς και στη νομική πίεση.

Στα πλαίσια αυτά είχε συμμετάσχει στην Επιτροπή που είχε συγκροτήθηκε το καλοκαίρι, με στόχο την ενεργοποίηση των υπηρεσιών ώστε να πράξουν το καθήκον τους.
Παράλληλα είχε έρθει σε επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη κ Χατζημπέρο λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων του.

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή μεταξύ άλλων, είχε αποταθεί στην Εισαγγελία Πειραιά με έγγραφη αναφορά προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να σταματήσει η περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Παράλληλα, είχε προχώρησε και σε έγγραφη καταγγελία και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο Πειραιά, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας, Επιθεωρητές περιβάλλοντος, ΔΕΔΔΗΕ, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου και Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής) ζητώντας τους να τηρήσουν τις αποφάσεις που έχουν εκδώσει προκειμένου να σταματήσει η παράνομη δραστηριότητα  του λατομείου.
Τέλος η συμμετοχή του ΠΕΡΙΒΟΣ στην περιφρούρηση του λατομείου ήταν περισσότερο συμβολική, αφ ενός μεν γιατί θεώρησε ότι η ουσιαστική προσπάθεια θα γινόταν σε άλλο επίπεδο όσο και για πρακτικούς λόγους (απουσία μελών λόγω καλοκαιρινών διακοπών).

Πάντως το αποτέλεσμα της σφράγισης δεν πρέπει να μας καθησυχάζει απόλυτα, μιας και είναι σε εκκρεμότητα η απόφαση για την συνταγματικότητα του νέου δασικού νομοσχεδίου, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ επιτρέπει ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις την ύπαρξη λατομικών ζωνών με αποτέλεσμα ο όποιος κ Αγγέλου να μπορεί να πάρει νόμιμη άδεια για ανάλογη δραστηριότητα. Και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα….