Εθελοντική Ομάδα του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Αλληλεγγύης Σαλαμίνας: Ανοιχτή επιστολή προς την κ. Δήμαρχο

Αγαπητή κυρία Δήμαρχε,

Συναισθανόμενοι την δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου, αλλά δυστυχώς ευρισκόμενοι καθημερινά μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα των περίπου 9.000 συμπολιτών μας που εξυπηρετούμε από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Σαλαμίνας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

1. Η Ανθρωπιστική Οργάνωση «Στάση Ζωής», που όπως γνωρίζετε ίδρυσε περίπου προ διετίας, το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Σαλαμίνας, με την βοήθεια και την στήριξη των τοπικών αρχών, (πληρωμή παγίων εξόδων
(ηλεκτρικό, τηλέφωνο και ταχυμεταφορές, (κούριερ), καθαρίστρια κλπ) θα προχωρήσει στην αναζήτηση άλλου, μεγαλύτερου χώρου για την στέγαση του Κ.Ι.Φ.Α.Σ. (Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Σαλαμίνας), ώστε να αναπτύξει πλήρως τη δυναμική του αλλά και να απαλλάξει τον Δήμο από το δυσβάσταχτο ποσό των 300 ευρώ για την καταβολή του ενοικίου και τα υπόλοιπα έξοδα.
2. Κατανοώντας πλήρως την δυσχερή θέση του Δήμου απέναντι στην τηλεφωνική εταιρεία Wind, εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών, αλλά ΜΗ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ καθόλου την επιλεκτική επανασύνδεση διαφόρων τηλεφωνικών γραμμών που έγιναν το τελευταίο διάστημα π.χ. ΚΑΠΗ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ κλπ, σας παρακαλούμε θερμά να διακόψετε ΑΜΕΣΑ την λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών 210 4650212 και 211 4110952, τα οποία είναι ήδη “κομμένα” από τον περασμένο Μάρτιο, ώστε να ελαφρυνθεί κι άλλο ο πολύπαθος Δήμος από τις πάγιες χρεώσεις.
3. Παρά τις ρητές εντολές σας προς τις υπηρεσίες του Δήμου, μετά την συνάντησή μας την 3η Οκτωβρίου 2014, η πληρωμή των εταιριών κούριερ για τις παραλαβές των φαρμάκων, είτε δεν γίνεται καθόλου, είτε πραγματοποιήθηκε σε τρείς περιπτώσεις με τόση γραφειοκρατία και τόση καθυστέρηση, που για μεταφορικά έξοδα 18 ευρώ πετάξαμε στα σκουπίδια ινσουλίνες αξίας 4.800 ευρώ, επειδή παρέμειναν εκτός ψυγείου επί δεκαπέντε ημέρες, στην εταιρεία κούριερ, έως ότου πληρωθούν τα μεταφορικά.
Για να απαλλάξουμε τον πολύπαθο Δήμο ακόμη και από αυτή την ελάχιστη επιβάρυνση, προχωρήσαμε σε συνεννόηση με τις εταιρείες ταχυμεταφορών οι οποίες αναγνωρίζοντας το έργο το μας, θα μας χρεώνουν εφεξής λιγότερο την κάθε αποστολή ώστε να μπορούμε ν΄ αντέξουμε εμείς οι ίδιοι την δαπάνη.
4. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Κ.Ι.Φ.Α. Σαλαμίνας εδέχθη την δωρεά ενός ακόμη πανάκριβου ιατρικού μηχανήματος (ψηφιακός ακτινογράφος κεφαλής, ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον χώρο της οδοντιατρικής απεικόνισης, αξίας άνω των 150.000 ευρώ) από το Αλληλέγγυο Δίκτυο που έχουμε αναπτύξει στο εξωτερικό. Έτσι με την βοήθεια των εθελοντών Οδοντιάτρων που ήδη ενισχύουν την Δομή μας, το Οδοντιατρικό Ιατρείο είναι πληρέστατο και έτοιμο να λειτουργήσει.
Παραμένει βεβαίως το πρόβλημα του κόστους των μηνιαίων αναλώσιμων υλικών, χονδρικώς υπολογιζομένων περί τα 800 με 1.000 ευρώ, ποσό που βεβαίως κατανοούμε ότι αδυνατεί να διαθέσει ο πολύπαθος Δήμος και αναζητούμε ήδη από άλλες πηγές (Αντιπεριφέρεια, Ιδρύματα εσωτερικού, εξωτερικού κλπ).
 Η αδυναμία αυτή έγινε ήδη φανερή από πολύ μικρότερα πράγματα, π.χ. ένα ανταλλακτικό toner εκτυπωτή, που χρειάστηκε να σας ζητήσουμε τουλάχιστον δύο φορές, αίτημα που μεταφέραμε καθ΄ υπόδειξή σας στην Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών, σε άνθρωπο του Γραφείου σας καθώς και στον Δημοτικό Σύμβουλό, τον εντεταλμένο παρά τω Δημάρχω, κ. Αγαπίου.
Κανείς δεν μπήκε στον κόπο μιας απλής απάντησης, έστω και αρνητικής. Αντιθέτως δεχθήκαμε ένα περίεργο τηλεφώνημα από τον ανωτέρω Δημοτικό Σύμβουλο, στις 22 Οκτωβρίου 2014, που μας ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ο (πολύπαθος) Δήμος το κόστος της εγκατάστασης συναγερμού αξίας 400 ευρώ, εάν αναλάβουμε εμείς να βάλουμε μία τηλεφωνική γραμμή … !!! Προφανώς, ο ανωτέρω είχε ξεχάσει την παρουσία του στην συνάντηση μας και την υπόδειξή σας, ότι έπρεπε να απευθυνθεί εκείνος στο Λιμενικό Ταμείο ώστε να μας βοηθήσει με την εγκατάσταση μιας νέας τηλεφωνικής γραμμής.
Την επομένη ημέρα, σε επικοινωνία μας με τον κ. Αγαπίου, ερωτώντας τον ευθέως εάν αυτά που μας είπε είναι βάσει εντολής Δημάρχου, η απάντηση που πήραμε ήταν πως ήταν εντολή δική σας μέχρι εχθές αλλά από “σήμερα”, δηλαδή από τις 23 Οκτωβρίου 2014 ΔΕΝ ΗΤΑΝ … !!!
Παραβλέπουμε το γεγονός ότι ποτέ δεν ζητήσαμε συναγερμό αφού ο υπάρχων είναι ολοκαίνουργος με μοναδικό πρόβλημα ότι χρειάζεται τηλεφωνική σύνδεση για να λειτουργήσει πλήρως … !!!
5. Κομβικό σημείο, όπως καταλαβαίνετε, στην περαιτέρω συνεργασία μας με τον Δήμο, θεωρούμε και αναμένουμε, την άμεση εντολή σας προς Δημοτικούς Συμβούλους και άλλους συνεργάτες του Δήμου, αρμόδιους και μη, να πάψουν ν΄ ανακατεύονται, να πάψουν να υπόσχονται εν αγνοία σας διάφορα και να πάψουν να προσπαθούν να παρεμβληθούν, με σαφείς πολιτικάντικες διαθέσεις, στην λειτουργία του Κ.Ι.Φ.Α. Σαλαμίνας, περιστατικά που δυστυχώς ήδη έχουν λάβει χώρα, μας έχουν εκπλήξει δυσάρεστα και αποφεύγουμε να αναπτύξουμε εδώ, φειδόμενοι του πολύτιμου χρόνου σας.
6. Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την πλήρη απαξίωση από τον Δήμο, αφού κανείς από τους αρμόδιους δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει και να μας συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, όταν όλοι γνωρίζουν άριστα ότι εξυπηρετούμε σε μηνιαία βάση πάνω από 3.200 άτομα, των πλέον ευάλωτων ομάδων, και  μια εορταστική εκδήλωση υπέρ τους θα ήταν ότι καλύτερο αυτή την εποχή. (bazaar κλπ)
7. Βρισκόμαστε τέλος στην ευχάριστη θέση, γνωρίζοντας και κατανοώντας τις εγγενείς παθογένειες και αδυναμίες του Κοινωνικού Παντοπωλείου Σαλαμίνας, να ιδρύσουμε στην Σαλαμίνα «Τράπεζα Τροφίμων» για τους αναξιοπαθούντες και έχοντες άμεσες ανάγκες συμπολίτες μας, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει άμεσα και για την οποία σας ζητάμε μόνο την ανθρώπινη υποστήριξή σας, δηλαδή μόνο τον καλό σας λόγο.
Μετά από τα παραπάνω και εμμένοντας στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε τους χιλιάδες συμπολίτες μας που χρήζουν συνεχούς Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το Κ.Ι.Φ.Α. Σαλαμίνας αλλά πάντα ενθυμούμενοι την αποστροφή του λόγου σας: «εάν δεν μπορείτε, κλείστε το», σας δηλώνουμε ότι επιλέγουμε εφεξής έναν διαφορετικό τρόπο δράσης και λειτουργίας μακριά από αγκυλώσεις και πολιτικαντισμούς, που δυστυχώς επέδειξαν κάποιοι συνεργάτες σας.
Αναγνωρίζοντας ότι ο πολύπαθος Δήμος Σαλαμίνας, ΟΥΔΕΝ πλέον μπορεί να προσφέρει στο Κ.Ι.Φ.Α.Σ και κατανοώντας ότι τα έσοδα του Δήμου κατανέμονται σε αναγκαιότητες διαφορετικές από εκείνες που επιτάσσει η κρίση και η φτωχοποίηση των συμπολιτών μας, θέλοντας να στηρίξουμε τον τόπο που ζούμε, την Σαλαμίνα όλων μας, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και το έργο μας ώστε να μην μείνει κανείς συνάνθρωπός μας χωρίς γιατρό, χωρίς φάρμακα και στο εξής χωρίς τρόφιμα.
Σας παρακαλούμε την ανθρώπινη συμπαράστασή σας (για την θεσμική κατανοούμε ότι αδυνατείτε …)


Μετά τιμής
«Η Εθελοντική Ομάδα του Κοινωνικού Ιατρείου –

 Φαρμακείου Αλληλεγγύης Σαλαμίνας»