Θησαύριζαν στην πλάτη του ΙΚΑ -Μαϊμού ανάπηροι και στη Σαλαμίνα!

Για την υπόθεση συνελήφθησαν έπειτα από επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας επτά άτομα, τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες, ηλικίας από 50 έως 84 ετών.
Ειδικότερα, τα μέλη της ομάδας συμμετείχαν σε απάτες σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), μέσω της παραποίησης εγγράφων του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Τα έγγραφα αυτά χρησιμοποιούνταν για τη χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας σε άτομα που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. 



Η 50χρονη εγκέφαλος και οι πελάτες

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, εγκέφαλος του κυκλώματος ήταν μια 50χρονη, ενώ θέση-κλειδί κατείχε ένας 53χρονος υπάλληλος του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ.

Όσον αφορά στον τρόπο δράσης, οι «πελάτες» προσέφευγαν στους «μεσάζοντες» της οργάνωσης (τρεις γυναίκες 52, 69 και 77 ετών και δύο άνδρες 59 και 84 ετών) προκειμένου να λάβουν επίδομα, αν και δεν το δικαιούνταν.

Οι «μεσάζοντες» επικοινωνούσαν με την 50χρονη και την ενημέρωναν για τις απαιτήσεις των «πελατών». Στη συνέχεια, η εν λόγω γυναίκα, πλαστογραφώντας έγγραφα που της παρέδιδε ο υπάλληλος του ΙΚΑ, κατήρτιζε πλαστές αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τις οποίες κατέθετε σε διάφορους δήμους και ασφαλιστικούς οργανισμούς επιτυγχάνοντας τη χορήγηση ανάλογων επιδομάτων πρόνοιας. 

Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι Αρχές προέκυψε ένας «κύκλος εργασιών» τουλάχιστον 253 «πελατών» οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί. Από την παράνομη δραστηριότητά τους, τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν για κάθε «πελάτη» από 1.200 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασφαλισμένης του Δημοσίου, η οποία είχε ήδη αναπηρία 67%, αλλά απευθύνθηκε στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να αυξήσει το ποσοστό σε 80%, έτσι ώστε να τύχει όλων των ευεργετημάτων που προβλέπονται από την κοινωνική πολιτική της χώρας (απαλλαγή φορολογίας εισοδήματος, ειδικό τιμολόγιο ΔΕΗ κ.λπ.).

Ζημιά 700.000 ευρώ

Από τη μέχρι τώρα έρευνα και ανάλυση 44 περιπτώσεων, η ζημία σε βάρος του Δημοσίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 700.000 ευρώ. Ακόμη, οι φορείς στους οποίους, έως σήμερα, εντοπίσθηκαν πλαστές αποφάσεις του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι σε Αγία Παρασκευή, Παλλήνη, Αθήνα, Αχαρνές, Αιγάλεω, Ελευσίνα, Καλλιθέα, Πειραιά, Νίκαια, Σαλαμίνα, καθώς και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών Πειραιά.



Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης επικεντρωνόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όταν όμως αυτό άρχισε να γίνεται αντιληπτό και να δημιουργούνται προβλήματα σε γραφεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τα μέλη της άρχισαν τις «μεταφορές» των φακέλων των υποψήφιων δικαιούχων των παροχών σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Συγκεκριμένα, με πρόσχημα τη μετοίκηση των δικαιούχων σε άλλες περιοχές της Αττικής, προέβαιναν σε νέες αιτήσεις, κάνοντας χρήση των πλαστών υγειονομικών αποφάσεων. Για να αποδειχθεί η μετοίκηση, χρησιμοποιούσαν υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες κάποιο φυσικό πρόσωπο δήλωνε ψευδώς πως φιλοξενεί τους πελάτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο αδελφών που, ενώ διαμένουν στη Δραπετσώνα, δήλωσαν ψευδώς ότι μένουν στην Αγία Παρασκευή, σε ίδια διεύθυνση με άλλες δύο ενδιαφερόμενες, τις οποίες φιλοξενούσε τρίτο φυσικό πρόσωπο κατά δήλωσή του.

Η εγκληματική οργάνωση, εκτός από την παροχή επιδομάτων πρόνοιας, δραστηριοποιούνταν επίσης στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών για δικαστική χρήση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που η 50χρονη «αρχηγός» με τη συνδρομή 66χρονου καρδιολόγου εφοδίασε κατηγορούμενο για υπόθεση πλαστογραφίας με ψευδή ιατρική γνωμάτευση, προκειμένου αυτός να τύχει αναβολής για την εκδίκαση της υπόθεσής του. Ο καρδιολόγος συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία και κατηγορείται για χορήγηση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, ενώ δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Στο πλαίσιο ερευνών από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία οκτώ δικαστικών λειτουργών, σε περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τεράστιος όγκος φακέλων, πιστοποιητικών, καρτέλες ενσήμων, πλαστές στρογγυλές σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών, σφραγίδες ονομάτων, σφραγίδα γνησίου φωτοαντιγράφου, βιβλιάρια ασθενείας και ταυτότητες Ελλήνων πολιτών.

Επίσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• στην οικία του 59χρονου «μεσάζοντα» ένα όπλο και ένας πτυσσόμενος σουγιάς
• στην κατοχή της 77χρονης «μεσάζοντα», το χρηματικό ποσό των 1.250 ευρώ και τρία χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, προφανώς πλαστά
• στην κατοχή της 50χρονης «αρχηγού», του 84χρονου «μεσάζοντα», του 53χρονου υπαλλήλου του Ι.Κ.Α. και της 69χρονης «μεσάζοντα» συνολικά το ποσό των 31.070 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, απ’ όπου παραπέμφθηκαν στον 33ο τακτικό ανακριτή.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει προβεί μέχρι στιγμής στην ενδελεχή ανάλυση 44 από τις συνολικά 253 υποθέσεις κατάρτισης πλαστών αποφάσεων πιστοποίησης αναπηρίας και όλα τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στη σχετική δικογραφία. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι δήμοι και ασφαλιστικοί φορείς για τις δικές τους ενέργειες, ως προς την ανάκληση των χορηγούμενων επιδομάτων πρόνοιας και την είσπραξη των παρανόμως καταβληθέντων χρηματικών ποσών.


πηγη:zougla.gr