Επιστημονική Ημερίδα του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης στο Πέραμα, την Τρίτη 09.12.2014, με θέμα: Βαλκανικοί Πόλεμοι, «Η ναυμαχία της Έλλης», Ιστορικά γεγονότα και Γεωστρατηγική Διάσταση.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Μουσείου Δρ Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και στη συνέχεια

αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της Ναυμαχίας της Έλλης, ως την πρώτη καθοριστική ναυμαχία για την επιτυχή έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων. 




Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο πρώην Κυβερνήτης του «Θωρηκτού Γεώργιος Αβέρωφ» Πλοίαρχος ΠΝ ε.α. κος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος μέσα από μια εξαιρετική αφηγηματική ομιλία και παράλληλη προβολή βίντεο με τα ιστορικά γεγονότα μετέδωσε στο ακροατήριο τις εικόνες, τις πληροφορίες αλλά και τα συναισθήματα που ένιωθαν οι ναυτικοί και ο Κυβερνήτης του «Αβέρωφ» κατά την διάρκεια της ναυμαχίας.
Επόμενος ομιλητής ο Καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας, Στρατηγικής και Ναυτικής Ισχύος, Δρ Ηλίας Ηλιόπουλος ο οποίος παρουσίασε εμπεριστατωμένη Γεωστρατηγική ανάλυση της ναυμαχίας, μεταφέροντας στην αίθουσα την πολιτικο-στρατιωτική εικόνα που παρουσίαζε η Ευρώπη, τα Βαλκάνια και η Τουρκία εκείνη την εποχή (πριν και μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους) και πως αυτή επηρέασε-επηρεάστηκε από τις νικηφόρες ελληνικές ναυμαχίες Έλλης-Λήμνου.
Τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ Χαράλαμπος Δρακάτος, Γενικός Γραμματέας της Πολιτιστικής Ένωσης Περάματος, ο οποίος με τρόπο άμεσο και παραστατικό έκανε τη σύνοψη των ιστορικών δεδομένων, δίνοντας έμφαση στον ηρωισμό και τη μαεστρία του πληρώματος του «Θωρηκτού Γεώργιος Αβέρωφ» για την αντιμετώπιση των τεχνικών δυσκολιών που προέκυψαν ή προϋπήρχαν κατά τη ναυμαχία, έτσι ώστε το πλοίο να καταστεί ικανό να κατατροπώσει τον Τουρκικό Στόλο.
Η εκδήλωση έκλεισε με χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητών του Δήμου Περάματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων:
•    Αντιπροσωπία του Πολεμικού Ναυτικού, υπό του Αρχιπλοίαρχου (Μ) Κ. Μανωλιουδάκη ΠΝ, Διοικητού Ναυστάθμου Σαλαμίνας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Π.Ν.
•    Οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Περάματος, προεξέχοντος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών με το χορευτικό συγκρότημα του.
•    Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Περάματος και πρόεδρος του Πολιτιστικής Ένωσης Δήμου Περάματος, ιατρός κος Δημήτριος Θεωδορουλέας
•    Ο τέως δήμαρχος Περάματος κος Γιάννης Πατσιλινάκος
•    Η Διευθύντρια του ειδικού Σχολείου Περάματος (ΑΜΕΑ) κα Σταματίνα Παυλάκη
•    Οι πρόεδροι των Λαογραφικών Μουσείων Σαλαμίνας
•    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Μουσείου και πρόεδρος της ‘’Ηπειρωτικής Ακτοπλοΐας’’ κ. Ανδρέας Ποταμιάνος.
•    Ο πρόεδρος της Εταιρίας Trans Mare κος Βασίλης Μανιός
•    Εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ
•    Φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πειραιά και σπουδαστές του New York College
•    Ο διάσημος ζωγράφος και γλύπτης ΤΑΚΗΣ’ και πρόεδρος της ‘’Athens Art’’.
•    Ο Πρόεδρος των Ελληνικών Ραδιουπηρεσιών κ. Γεώργιος Τζάνης.

Η εκδήλωση προβλήθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο (live streming) με την βοήθεια της εταιρίας Pegasous- IT Consulting & Streaming Soltutions, του κ. Παναγιώτη Γιάννη.
Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης συνεχίζει την επιστημονική και την πολιτιστική του προσφορά στην ελληνική και τοπική κοινωνία. Το πρόγραμμα των επιστημονικών ημερίδων θα επεκταθεί το νέο έτος με συνέδρια για το Πέραμα, την Ιστορία του και την Ναυπηγοεπισκευαστική του Ζώνη καθώς και άλλα θέματα ναυτικού περιεχομένου.

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης θα συνεχίσει και το 23 έτος λειτουργίας του (το 2015) να προσφέρει πολιτισμό !!!