Σε αδιέξοδο η συνάντηση ναυτεργατών - Θοδωρή Δρίτσα

Οι απλήρωτοι ναυτεργάτες δεν κάνουν πίσω και συνεχίζουν τις επισχέσεις εργασίας που έχουν ξεκινήσει διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Τη Δευτέρα με επικεφαλής τα ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ, όπου συναντήθηκαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιάννη Αβραντίνη. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), μετά από πολύωρη σύσκεψη η εταιρεία δήλωσε ότι θα καταβάλει στους απλήρωτους ναυτεργάτες περίπου 400 ευρώ στον καθένα, ενώ ο μέσος όρος που χρωστά η ΝΕΛ στον κάθε ναυτικό είναι περίπου 9.000 ευρώ.
Την Τρίτη στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση πληρωμάτων της ΝΕΛ τόσο από τα επισκευαζόμενα πλοία όσο και από αυτά που είναι σε επίσχεση εργασίας(AQUA SPIRIT, Μυτιλήνη, Ταξιάρχης) και εκπροσώπων των ναυτεργατικών σωματείων με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας αλλά, όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Θοδωρής Δρίτσας, το ποσόν που εκταμιεύτηκε προς τη ΝΕΛ ήταν 287.000 ευρώ (επιδοτήσεις) ενώ η εταιρεία κατέβαλε στους ναυτεργάτες μόνο τις 120.000 ευρώ. Το ΥΝΑ υποστηρίζει ότι έχουν καταβληθεί όλα τα μισθώματα του 2014 προς την εταιρεία, ενώ ακόμα δεν έχει καταθέσει τα σχετικά έγγραφα για τα μισθώματα του 2015.
Έγινε γνωστό επίσης ότι η ΝΕΛ έχει ζητήσει την επιστροφή εγγυητικής επιστολήςύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την άγονη γραμμή του βορείου Αιγαίου, η οποία είχε κηρυχτεί έκπτωτη με απόφαση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Η ΠΕΝΕΝ τονίζει ότι η συνάντηση των ναυτεργατών με τον αναπληρωτή υπουργό κατέληξε σε αδιέξοδο καθώς ο υπουργός δεν κατέθεσε καμία ουσιαστική πρόταση για την άμεση λύση του προβλήματος. Επίσης αναφέρει ότι τα ναυτεργατικά σωματεία και οι απλήρωτοι ναυτεργάτες απέρριψαν πρόταση του Θοδωρή Δρίτσα να εκτελεσθεί το δρομολόγιο του «Ταξιάρχη» το οποίο είναι ακινητοποιημένο από τις 20 Φεβρουαρίου στο λιμάνι του Λαυρίου χωρίς την εξόφληση των μισθών τους.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η ΝΕΛ σταμάτησε την τροφοδοσία στο πλοίο «Γεώργιος Εξπρές», με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να έχουν μείνει χωρίς φαγητό. Μετά από παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ στο ΥΝΑ, δόθηκε λύση από το υπουργείο στο θέμα της τροφοδοσίας των ναυτικών.
«Οι απλήρωτοι ναυτεργάτες βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, ενώ οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται τους δίνουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, παράλληλα το ΥΝΑ κατά απαράδεκτο τρόπο αδρανεί μπροστά στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που αφορά εκατοντάδες ναυτεργάτες καθώς και για τη διακοπή των δρομολογίων σε μια σειρά νησιά της άγονης γραμμής» επισημαίνει η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ και παράλληλα προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει τη δράση και τον αγώνα ενάντια στηνασυδοσία όσων ακτοπλοϊκών εταιρειών συνεχίζουν να έχουν απλήρωτους ναυτεργάτες.         

♦ Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ διοργανώνει μεθαύριο (Πέμπτη 5 Μαρτίου) συνέντευξη Τύπου στο επιβατηγό-οχηματωγό πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» που βρίσκεται στον νέο μώλο Δραπετσώνας στις 11.30 το πρωί με θέμα «Η απλήρωτη ναυτική εργασία και η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης του προβλήματος». Στη συνέντευξη Τύπου θα είναι παρόντα και μέλη των πληρωμάτων που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας
Χριστίνα Παπασταθοπούλου - efsyn.gr