Οι πόλεις που κάνουν το βίο αβίωτο στους κατοίκους τους – Αν συμμετείχε στην έρευνα η Σαλαμίνα σίγουρα θα κατείχε μία από τις πρώτες θέσεις

Αν συμμετείχε στη έρευνα η Σαλαμίνα σίγουρα θα κατείχε μία από τις πρώτες θέσεις. Οι λόγοι πολλοί που μας κάνουν το βίο αβίωτο και τους γνωρίζουμε όλοι!
Έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής στις έξι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα) σύμφωνα  με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς. Πρωταθλητές με μεγάλη διαφορά είναι ο Πειραιάς (83% των πολιτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι) και η Αθήνα (72%).

Τα βασικά προβλήματα είναι η ηχορύπανση (66%), η ατμοσφαιρική ρύπανση (65%), το γεγονός ότι οι πολίτες θεωρούν ότι η πόλη τους αναπτύσσεται και κτίζεται χωρίς σχέδιο ή οργάνωση (62%) και η έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου (61%)
Η πλέον δυσαρεστημένη ηλικιακή ομάδα πολιτών είναι οι άνθρωποι μεταξύ 35 και 64 ετών.
Στον Πειραιά με ποσοστό 78% και στο δήμο της Αθήνας με 75% καταγράφονται οι πιο δυσαρεστημένοι πολίτες λόγω έλλειψης πάρκων και πλατειών, με τη Θεσσαλονίκη (66%) και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα (63%) να ακολουθούν.
Κατά 90% στον δήμο Αθηναίων, 79% στη Θεσσαλονίκη, 72% στον Πειραιά και 38% σε Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ο θόρυβος και η ηχορύπανση «χτυπάει κόκκινο» στον δήμο Αθηναίων (92%) και ακολουθεί ο Πειραιάς με 75% και η Θεσσαλονίκη με 72%.
Τέλος, δυσαρεστημένοι κατά τουλάχιστον 60% και στα πέντε αστικά κέντρα απαντούν οι ερωτηθέντες στην ερώτηση αν η πόλη κτίζεται με σχέδιο και οργάνωση, με τα «σκήπτρα» να κρατάει ο δήμος Αθηναίων με 75%.
«Όταν είμαστε δυσαρεστημένοι με τη ζωή μας στην πόλη έχουμε μία μόνο επιλογή: να τη βελτιώσουμε. Το ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουμε να το κάνουμε. Η φετινή Ώρα της Γης μας καλεί να συμμετέχουμε στη WWF – Καλύτερη Ζωή, να δικτυωθούμε με ενεργούς πολίτες και πρωτοβουλίες, να εφαρμόσουμε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές για εμάς και τον πλανήτη. Με λίγα λόγια, η Ώρα της Γης 2015 είναι μια αφορμή για να αγκαλιάσουμε έναν άλλον τρόπο ζωής, να γίνουμε «ελαφρύτεροι» για τον πλανήτη και να αλλάξουμε, βήμα – βήμα, τα στατιστικά στοιχεία ερευνών, όπως αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα», δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος της WWF – Καλύτερη Ζωή.