Αυτό είναι το σπίτι όπου κρυβόταν η Α. Σπυροπούλου στη Σαλαμίνα





Στη Σαλαμίνα εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες το πρωί η καταζητούμενη συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού και των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» Αγγελική Σπυροπούλου, 22 ετών. Κρυβόταν στο σπίτι της 60χρονης μητέρας των Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στην οργάνωση. Μαζί με τη Σπυροπούλου, στο σπίτι της Σαλαμίνας εντοπίστηκε και συνελήφθη μια 26χρονη κοπέλα που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνδέεται με τον Γεράσιμο Τσάκαλο. Σε βάρος της 26χρονης και της 60χρονης μητέρας των δύο καταδικασμένων μελών της «Συνωμοσίας» ασκήθηκε δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση καθώς και για υπόθαλψη εγκληματία. Αντίστοιχα, σε βάρος της Σπυροπούλου εκκρεμούσε ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου ένταλμα σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Και οι τρεις συλληφθείσες οδηγήθηκαν χθες το απόγευμα ενώπιον του ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. Η μητέρα των αδελφών Τσάκαλου και η 26χρονη αναμένεται να απολογηθούν σήμερα, ενώ η 22χρονη Αγγελική Σπυροπούλου έλαβε προθεσμία και θα απολογηθεί την Πέμπτη.

Από το βράδυ της Κυριακής

Αστυνομική πηγή δήλωσε χθες στην «Κ» ότι ήδη από το βράδυ της Κυριακής αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονταν ακροβολισμένοι περιμετρικά του σπιτιού της Σαλαμίνας, όπου υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε βρει καταφύγιο η Σπυροπούλου. Η ίδια πηγή άφησε να εννοηθεί ότι η Αντιτρομοκρατική εντόπισε τα ίχνη της 22χρονης καταγράφοντας τις κινήσεις της 26χρονης, η οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα πηγαινοερχόταν στη Σαλαμίνα. Σημειώνεται ότι η νεαρή σύντροφος του Γεράσιμου Τσάκαλου βρισκόταν στο «ραντάρ» της Αντιτρομοκρατικής εξαιτίας των τακτικών επισκέψεών της στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνται τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας».

Σύμφωνα με αστυνομική εκδοχή, η Σπυροπούλου σκόπευε να εγκαταλείψει το σπίτι στη Σαλαμίνα με τη συνδρομή της 26χρονης, χθες το πρωί, ενώ δηλαδή η 60χρονη μητέρα των αδελφών Τσάκαλου βρισκόταν στο Εφετείο προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης 36χρονης γυναίκας που συνελήφθη την Κυριακή για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση.

Το σπίτι στα Περιστέρια Σαλαμίνας ήταν γνωστό στην Αντιτρομοκρατική ήδη από το φθινόπωρο του 2009. Από εκεί φέρεται ότι είχαν ξεκινήσει οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. που οδήγησαν στον εντοπισμό της πρώτης γιάφκας των «Πυρήνων» στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι τον Σεπτέμβριο του 2009. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το γεγονός ότι η Σπυροπούλου υποχρεώθηκε να κρυφτεί στο σπίτι της Σαλαμίνας αποδεικνύει ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε εξαρθρώσει το δίκτυο υποστήριξης και ότι η λίστα των ασφαλών χώρων καταφυγής είχε εξαντληθεί. Μέχρι χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν η Σπυροπούλου κατέφυγε στη Σαλαμίνα αμέσως μετά τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού την 3η Ιανουαρίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να φιλοξενήθηκε προσωρινά στο σπίτι της 26χρονης συντρόφου του Γεράσιμου Τσάκαλου ή στο σπίτι 39χρονου με κωδικό όνομα «Ιάσονας», που συνελήφθη το Σάββατο για συμμετοχή στην οργάνωση.

Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, η 22χρονη Αγγελική Σπυροπούλου είχε κεντρικό ρόλο στο σχέδιο απόδρασης των φυλακισμένων μελών των «Πυρήνων» από τις φυλακές Κορυδαλλού. Είχε μισθώσει με πλαστή ταυτότητα το σπίτι-γιάφκα στην Περαχώρα Λουτρακίου, ενώ είχε προμηθευτεί χημικά για την κατασκευή εκρηκτικών υλών. Εκτός της γιάφκας του Λουτρακίου, αποτυπώματά της είχαν βρεθεί και στο κρησφύγετο της Αναβύσσου, όπου κρυβόταν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» (1/2), στο σπίτι στο Λουτράκι είχαν βρεθεί σημειώσεις της Σπυροπούλου και αποσπάσματα αλληλογραφίας της με έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Στα χειρόγραφα σημειώματά της η 22χρονη έκανε αναφορά σε «δουλειές που απομένουν μέχρι το πάρτι», αναφερόμενη στις εκκρεμότητες του σχεδίου απόδρασης, καθώς και σημειώματα με οδηγίες για το «μαγείρεμα», δηλαδή την παρασκευή των εκρηκτικών και την κατασκευή βομβών. Από το περιεχόμενο των ίδιων επιστολών προέκυπτε ακόμα ότι η ίδια και τα έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας» είχαν έρθει σε ρήξη με τον Ξηρό χαρακτηρίζοντάς τον βλάκα, χαζό κ.ά. «Εύχομαι αυτό που κάνω να το ξέρετε ότι είναι δύσκολο να ανέχομαι αυτόν (τον Χριστόδουλο Ξηρό). Οταν τελειώσει η ιστορία θα του σπάσω το κεφάλι. Κάνω υπομονή να γίνει το σχέδιο. Τα υπομένω όλα για εσάς», έγραφε η 22χρονη σε μια από τις επιστολές της προς τους έγκλειστους συνεργούς της.