Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Νίκου Ορφανού για τη δίκη της ΧΑ

Επίκαιρη ερώτηση για τη δίκη της  Χρυσής Αυγής στις  φυλακές Κορυδαλλού που ξεκινά στις  20 Απριλίου κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Ορφανός- Β’ Πειραιά, στους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στον Υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η διεξαγωγή της δίκης πρόκειται να διαταράξει την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας, κυρίως των μαθητών που δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις, τη στιγμή που τα περισσότερα σχολεία βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» από τις φυλακές Κορυδαλλού.


Η αγωνία των κατοίκων της περιοχής παρατείνεται και από το γεγονός ότι σε συγκεκριμένες σελίδες του διαδικτύου υποστηρικτές των κατηγορουμένων να προειδοποιούν για «μακελειό» ή «κόλαση».  


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 


Επίκαιρη ερώτηση
Προς: 
1. τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
2. τον Υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων
.
Θέμα: Η δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου στις φυλακές Κορυδαλλού.
Το 65% των μαθητών της πόλης του Κορυδαλλού  φοιτά σε σχολεία που γειτνιάζουν με τις φυλακές. Γύρω από τις φυλακές βρίσκονται σήμερα, 11συνολικά εκπαιδευτικά συγκροτήματα (βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) σε απόσταση που  καθορίζεται από το πλάτος του δρόμου. Το οξύμωρο αυτό οικιστικό «σχήμα» δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή καθώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των σχολείων. 

Στις 20 Απριλίου στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού προγραμματίζεται  να ξεκινήσει η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (215/2015). Την αντίθεση τους στην απόφαση αυτή, έχουν εκφράσει ήδη με ομόφωνο ψήφισμα τους που έχει παραδοθεί Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, τόσο ο Δήμαρχος Σταύρο Κασιμάτης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, καθώς και το των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων της περιοχής. 

Έχοντας βιώσει εξεγέρσεις, επεισοδιακές αποδράσεις, βίαιες καταστολές, οι κάτοικοι της περιοχής του Κορυδαλλού, τα γειτονικά σχολεία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι λογικό να αγωνιούν, καθώς η δίκη της ΧΑ αναμένεται να διαταράξει την κοινωνική ειρήνη,  θέτοντας σε δοκιμασία την ήδη ταλαιπωρημένη περιοχή. Σε συγκεκριμένες σελίδες του διαδικτύου, κυκλοφορούν ήδη, απειλές για φασιστικές διαδηλώσεις με τους υποστηρικτές των κατηγορουμένων να προειδοποιούν για «μακελειό» ή «κόλαση».  

Ερωτώνται οι Υπουργοί: 
Υπάρχει κάποιο σχέδιο, που να εξασφαλίζει το να μη διαταραχθεί τόσο η ομαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία τους και η διεξαγωγή των μαθημάτων όσο και η κοινωνική ειρήνη στην περιοχή; 
Σε περίπτωση που χαθούν ώρες μαθημάτων όπως αναμένουν  οι αρμόδιοι φορείς με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο θ’ αναπληρωθούν ειδικά για τους μαθητές που πρόκειται να δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις; 

Ο ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Ορφανός – Β Πειραιά