ΓΝΩΡΙΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΑ ΜΝΗΜΕΊΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ....


Η Ελιά της Όρσας. 2500 χρόνια ιστορίας. ΚΥΡΙΑΚΉ ΤΟΎ ΘΩΜΆ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΎΜΕ 11.30 ΤΟ ΠΡΩΊ 19 ΑΠΡΙΛΊΟΥ ΣΤΗΝ ΑΊΘΟΥΣΑ Δ.ΜΠΟΓΡΗ.

ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΟΥΝ Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ-ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ  Π.ΒΕΛΤΑΝΙΤΣΙΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΝΠΛ.ΚΑΘ.ΦΑΡΜ. ΠΡ.ΜΑΓΙΑΤΗΣ. ΠΡΟΛΟΓΊΖΕΙ Ο Κ.ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ . ΓΝΏΡΙΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΑ ΜΝΗΜΕΊΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΊΝΟΣ....



«Η ελιά της Όρσας»
Στο Μούλκι, και συγκεκριμένα στην περιοχή «πολυέλαιος» ή του «Τούλιζα», έναντι του κτήματος της οικογένειας Γαβριήλ-Κολιανάκη, βρίσκεται η λεγόμενη ως σήμερα «ελιά της Όρσας». Προφορικές λαϊκές παραδόσεις συνδέουν τη συγκεκριμένη ελιά με τον λαοφιλή Πεισίστρατο, τύραννο των Αθηνών, ο οποίος διέγραψε χρέη αγροτών, μοίρασε ρίζες ελιάς για καλλιέργεια και γενικά έδωσε ώθηση στις αγροτικές δραστηριότητες. Δε χρειάζεται, όμως, να μας ενδιαφέρει, αν ο Πεισίστρατος ήρθε στη Σαλαμίνα και φύτεψε ο ίδιος την ελιά, όπως λένε οι παραδόσεις. (Μάλλον η ελιά αυτή είναι βυζαντινών χρόνων και εντάσσεται στην ελαιοπαραγωγική δραστηριότητα του Μουλκίου και της ευρύτερης περιοχής του). Αυτό που κρίνεται αναγκαίο είναι η ανάδειξη του μνημείου αυτού της φύσης, λίγη φροντίδα και μια λίθινη διαμόρφωση είναι σχεδόν ανέξοδη.
(από το γ' τεύχος του περιοδικού Βάκιλος που κυκλοφόρησε στις 30 Αυγούστου 2010)