Ο Άγιος Γεώργιος του Γκίνανι..εκπέμπει SOS

Του Αγίου Γεωργίου σήμερα και σκεφτήκαμε να σας γνωρίσουμε, σε όσους φυσικά δεν ξέρετε, ένα από τα πιο μικρά αλλά και τα πιο όμορφα εξωκλήσια της Σαλαμίνας.

Άγιος Γεώργιος ή Άγιοι Θεόδωροι στο Γκίνανι. Απλός σταυρεπίστεγος μικρός ναός. Κτίστηκε το τέλος του 14ου αρχές του 15ου αιώνα, όταν άρχισε να επεκτείνεται η αγροτική δραστηριότητα στο οροπέδιο του νησιού (Γκίνανι, Καμπόλι).
Η τοιχογράφηση του ναού έγινε σε τρεις φάσεις: Οι αρχικές τοιχογραφίες διασώζονται σε πολλή άσχημη κατάσταση στο ιερό και σε άλλα μέρη του ναού.
Άγιος Γεώργιος και Άγιος Δημήτριος 1653
 Η μεταγενέστερη τοιχογράφηση του 1653 απέδωσε δύο όμορφες τοιχογραφίες στα δεξιά τις εισόδου. Η μία έχει ένα σπάνιο θέμα απεικονίζει τους Άγιους Γεώργιο και Δημήτριο -μαζί- έφιππους και η άλλη τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Οι τοιχογραφίες αυτές έγιναν μετά από επικάλυψη με κονίαμα των παλιότερων τοιχογραφιών. Παρόλα αυτά οι κεφαλές των αρχικών τοιχογραφιών δεν επικαλύφθηκαν. Το τελευταίο αιώνα δυστυχώς επιχρωματίστηκαν πολλές αγιογραφίες από το Ν. Ανδριανό με αποτέλεσμα να πάθουν ανεπανόρθωτες βλάβες. Πάνω από την είσοδο του ναού υπάρχει εντοιχισμένο παλαιότερο αρχιτεκτονικό μαρμάρινο κομμάτι, πιθανά σύλημα.
 Οι φθορές που έχει υποστεί από το χρόνο, τόσο ο ναός όσο και οι τοιχογραφίες του, είναι εμφανείς. Αν δεν υπάρξει άμεση επέμβαση της πολιτείας πολύ φοβόμαστε ότι αυτό το τόσο όμορφο εξωκλήσι του νησιού μας θα χαθεί.