Την καταδίκη των κατηγορουμένων που βασάνισαν Αιγύπτιο μετανάστη στη Σαλαμίνα πρότεινε ο εισαγγελέας

Την καταδίκη των κατηγορουμένων που το καλοκαίρι του 2012 βασάνισαν και άφησαν αλυσοδεμένο έναν Αιγύπτιο μετανάστη στη Σαλαμίνα, πρότεινε ο εισαγγελέας έδρας, με τις κατηγορίες του βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.
Ωστόσο δεν τους αναγνωρίστηκε το ρατσιστικό κίνητρο, κάτι που αποτελούσε βασικό αίτημα της πολιτικής αγωγής.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 30 Ιουνίου.


Έξω από τα δικαστήρια είχε συγκεντρωθεί για ακόμη μία φορά πλήθος αλληλέγγυων.
Στο μεταξύ, οι κατηγορούμενοι προκάλεσαν με τη στάση τους, καθώς αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ πρόσφατα, το σπίτι που διέμενε ο Αιγυπτίους μετανάστης δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σπάζοντας παράθυρα και πόρτες.
Τι ανέφερε ο φούρναρης στην απολογία του
Ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, φούρναρης και εργοδότης του άτυχου μετανάστη, υποστήριξε ότι «θόλωσε», έχασε τον έλεγχο και χτύπησε τον μετανάστη.
Στη συνέχεια, όπως ισχυρίστηκε, τον αλυσόδεσε γιατί φοβόταν.
Την επόμενη μέρα, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, μόλις ξύπνησε συνειδητοποίησε τις πράξεις του, άφησε ελεύθερο τον βασανισμένο άνδρα και πήγε να παραδοθεί στην αστυνομία.
http://www.topontiki.gr

efsyn.gr: Την ενοχή των τεσσάρων βασανιστών ζήτησε η εισαγγελέας

Συντάκτης: 
Κώστας Ζαφειρόπουλος
Tην ενοχή, για τα κακουργήματα της αρπαγής, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της ληστείας, του Γιώργου Σγούρδα, εργοδότη του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ, πρότεινε χθες χωρίς καμία επιφύλαξη η εισαγγελέας. Επιπλέον, η ίδια εισηγήθηκε την ενοχή για τα ίδια αδικήματα και των άλλων τριών κατηγορουμένων, του γιου του φούρναρη και των δύο φίλων του, του Γ. Ζαχαριάδη και του F. Zoto.
Εξαίρεσε μόνο έναν εκ των κατηγορουμένων (τον Ζoto) για το αδίκημα της «πρώτης» ληστείας (αυτής που πραγματοποιήθηκε σε πρώτο χρόνο μέσα στον φούρνο), πρότεινε την ενοχή του όμως για τη συμμετοχή του στη ληστεία σε δεύτερο χρόνο, μέσα στον στάβλο όπου βασανίστηκε το θύμα.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι έχει συμβεί. Οχι μόνο δεν αποδείχθηκε καμία κλοπή, όπως ισχυρίζεται ο πρώτος των κατηγορουμένων (Σγούρδας), αλλά ο τελευταίος προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές, απέκρυψε στοιχεία, ενώ έθεσε σε μέγιστο κίνδυνο ζωής το θύμα, με συμπεριφορά που καταδεικνύει το μέγεθος του δόλου του» είπε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην καλά τεκμηριωμένη εισήγησή της.
«Μια φωτογραφία αρκεί», πρόσθεσε η ίδια, δείχνοντας την αποκρουστική εικόνα -που έκανε τον γύρο του κόσμου- του τραυματισμένου Αιγύπτιου με την αλυσίδα στον λαιμό. Η εισαγγελέας δεν απέδωσε, πάντως, το ρατσιστικό κίνητρο στις εγκληματικές πράξεις των κατηγορούμενων.
Οπως έγινε γνωστό στο δικαστήριο, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κατηγορούμενος Σγούρδας «εξοργίζεται», ισχυριζόμενος ότι «κάποιος τον έχει κλέψει». Σε άλλες υποθέσεις στο παρελθόν, που αφορούσαν ενδεχόμενη κλοπή από συγγενικά του πρόσωπα, ελληνικής καταγωγής, ο ίδιος ακολούθησε τον δρόμο της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης. Αυτή τη φορά ο φερόμενος (δεν αποδείχθηκε ποτέ) ως δράστης ήταν Αιγύπτιος... «Θα σε κρεμάσω όπως τις καμήλες στην Αίγυπτο», έλεγε στον Ουαλίντ το αφεντικό του κατά την ώρα των βασανισμών στον στάβλο της ντροπής.
Χθες, κατά την απολογία του, ο Γ. Σγούρδας είπε ότι λυπάται για το γεγονός, για τις καταδικαστέες πράξεις του που υπαγορεύτηκαν από οργή για έναν άνθρωπο που ο ίδιος, όπως είπε, είχε ευεργετήσει γιατί τον πήρε στη δουλειά. «Ε, όχι να με λένε και ρατσιστή εμένα» είπε. «Λέγε, ρε γουρούνι, παλιοτόμαρο, πού είναι τα λεφτά;» φώναζε στον αλυσοδεμένο μετανάστη την ώρα που τον έδερνε.
Τελικά τα λεφτά, όπως αποδείχθηκε, τα πήρε ο ίδιος. Από τα περίπου 10.000 ευρώ που έκλεψε από τον υπάλληλό του (που κρατούσε τις οικονομίες όλων των συμπατριωτών του) τελικά επέστρεψε στην Αστυνομία 8.500 ευρώ. Με τα υπόλοιπα χρήματα του θύματος αποπλήρωσε το... ενοίκιο του φούρνου.
Οπως αποδείχθηκε κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ο Γιώργος Σγούρδας όχι μόνο δεν ελευθέρωσε το θύμα μετά την αρπαγή του, αλλά γύρισε ψύχραιμος στη δουλειά του. Ο γιος του, που υπάκουγε τυφλά στον πατέρα του, επέστρεψε στην καθημερινότητά του (πήγε στη μονάδα του στον στρατό). Ο τρίτος και ο τέταρτος των κατηγορούμενων πήγαν να κοιμηθούν την ώρα που ο αιμόφυρτος και δεμένος Ουαλίντ πάσχιζε να αναπνεύσει. Κανείς τους δεν ειδοποίησε την αστυνομία. Κανείς τους χθες δεν ζήτησε ανοιχτά δημόσια συγγνώμη από το ίδιο το θύμα.
Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Ιουνίου με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής και στη συνέχεια με την ανακοίνωση της απόφασης.