ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Για πιο ΟΧΙ και για πιο ΝΑΙ;

 
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, το πρώτο που γίνεται στη χώρα μας και δεν αφορούσε κάποια πολιτειακή μεταβολή, αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που ξεπέρασε κατά πολύ τα εθνικά μας σύνορα.
Δημιούργησε, θετικές και αρνητικές προϋποθέσεις και εναπόκειται στους διαχειριστές του για το εάν θα αποβούν προς όφελος της χώρας μας ή όχι. 
Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του δημοψηφίσματος ήταν ότι, παραβιάσθηκαν όλοι οι κανόνες των ηθικών, νομικών και δεοντολογικών δεσμεύσεων, όχι μόνο από τους εγχώριους θεσμικούς παράγοντες, αλλά και από τους εξωτερικούς.



Αυτό όμως που προκάλεσε ιδαίτερη εντύπωση ήταν, οι διαθέσεις και ο τρόπος αντίδρασης μιάς μερίδας συμπολιτών μας. Όλες αυτές τις ημέρες καλλιεργήθηκε ένα αντιευρωπαϊκό, εθνικιστικό, συνωμοσιολογικό, ξενοφοβικό, μισαλλόδοξο κλίμα, που πολλές φορές ξεπερνούσε και τα όρια του γελοίου.
Αιματοβαμμένες Ελληνικές σημαίες, το ΟΧΙ με ρανίδες αίματος, αρχαίοι Έλληνες πολεμιστές, περικεφαλαίες, οι 300 του Λεωνίδα, τσολιάδες, η ανατίναξη στο Κούγκι, ο χορός του Ζαλόγγου, προτομές αγωνιστών του'21, αντάρτες του Άρη κ.λ.π.

Μπορεί να είπαμε ένα Ελληναράδικο, ασυνάρτητο και πανηγυρτζίδικο ΟΧΙ, όσον αφορά την οικονομία και τους δανειστές, αλλά όμως, είπαμε ΝΑΙ στην Ευρώπη των Λαών, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των Δικαιωμάτων, των Κινημάτων, της Ευημερίας, της Ανεκτικότητας, της Αλληλεγγύης, του Πολιτισμού.

Σ' αυτή την Ευρώπη προσβλέπουμε και γι' αυτήν αγωνιζόμαστε.


                                                                                                                   

   ΔΗΜΗΤΡΗΣ   ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ