Υποψηφιότητα «νίκης» καταθέτει ο Δήμος Πειραιά για Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης – Τι θα γίνει με τη Σαλαμίνα

Ξεκινάει και επίσημα ο Δήμος Πειραιά την συμπλήρωση του φακέλου για την υποψηφιότητα της πόλης ως «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ για το 2021». Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός το οποίο στοχεύει να προβάλει την πολιτιστική ζωή και την ιστορία του Πειραιά σε όλη την Ευρώπη και θα φέρει χιλιάδες κόσμο στην πόλη μας. 

Αν  και οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει συγκριτικά με άλλες πόλεις της Ελλάδος που δήλωσαν υποψηφιότητα, η δημοτική Αρχή Γιάννη Μώραλη είναι πεπεισμένη ότι ο φάκελος του Πειραιά θα κερδίσει λόγω του ότι η πόλη μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα από πόλεις όπως η Καλαμάτα, ο Βόλος, η Σύρος, η Ρόδος κτλ. Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου Πειραιά ο δήμαρχος είπε ότι ο φάκελος θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι το Νοέμβριο και από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσει μια διαδικασίας αξιολόγησης. Από αυτή θα προκύψουν οι επικρατέστερες πόλεις που θα κληθούν να συμπληρώσουν με νέα στοιχεία τους φακέλους τους, ώστε να βγει ο τελικός νικητής. 
Επιδίωξη του Γιάννη Μώραλη είναι η διαδικασία αυτή να μην κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο Δήμο, δεδομένου ότι ήδη στον προϋπολογισμό του Δήμου Πειραιά, υπάρχει σχετικό κονδύλι ύψους 50.000 ευρώ το οποίο έχει δώσει ο ΟΛΠ. Αντιθέτως, για την πόλη που θα επικρατήσει θα υπάρχει χρηματικό έπαθλο ύψους 1,5 εκ. ευρώ. 
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη επιθυμία για υποψηφιότητα έχει εκφράσει και η Σαλαμίνα λόγω του ότι εκείνη την χρονιά συμπληρώνονται 2,5 χιλιάδες χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αρχικά, υπήρξε η σκέψη να κατατεθεί διπλός φάκελος υποψηφιότητας ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΣΑΛΑΜΙΝΑ. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιτρέπεται. Συνεπώς, όπως είπε ο Γιάννης Μώραλης η υποψηφιότητα θα κατατεθεί μόνο από τον Πειραιά και η Σαλαμίνα, όπως και οι όμοροι δήμοι, θα κληθούν να συμμετέχουν επικουρικά για να προβάλουν και οι ίδιοι τις δράσεις τους. Αν και περιμέναμε ότι η Σαλαμίνα ενδεχομένως θα εξέφραζε την αντίθεσή της σε αυτό το σχέδιο, ωστόσο σε επικοινωνία που είχαμε με τη δήμαρχο του νησιού κα Νάννου, μας επιβεβαίωσε ότι το πιο πιθανό είναι να επικρατήσει αυτό το σενάριο, δηλαδή η υποψηφιότητα να κατατεθεί ως «Πειραιάς» και η Σαλαμίνα να συμμετέχει ενεργά.


πηγη: koinoniki.gr