Σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Σε γόρδιο δεσμό έχει μετατραπεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα.

Κατά την πρόσφατη τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου ο κ. Δρίτσας είχε πει: «Έχουμε την υποχρέωση να πετύχουμε μια σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού που να κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα των δήμων, των πολιτών και των Πειραιωτών και να διαμορφώσουμε μια ισχυρή δημόσια αρχή λιμένων με τομές και μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν τις εγγυήσεις για την υπεράσπιση και την ανανέωση της σχέσης της πολιτείας με το δημόσιο συμφέρον».

Αρκετοί στο μεγάλο λιμάνι περιμένουν να δουν τις επόμενες κινήσεις του και υπενθυμίζουν με νόημα τη συμμετοχή του κ. Δρίτσα σε κινητοποιήσεις λιμενεργατών και φορέων του Πειραιά ενάντια στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του μεγάλου λιμανιού και τα οφέλη που θα μπορούσαν να έχουν οι γειτονικοί δήμοι θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον περιφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τους δημάρχους Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο και Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη.

Η αντιπροσωπεία των αιρετών τοπικών «αρχόντων» αναμένεται να θέσει ξανά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ. Επίσης θα του θέσουν τις διεκδικήσεις των δήμων σε χώρους της λιμενικής ζώνης που έχουν παραχωρηθεί ή διεκδικούν από τον ΟΛΠ.

Δρίτσας: «Δεν είναι αυτόνομο όργανο το ΤΑΙΠΕΔ»

Ένα από τα αιτήματα είναι και η εξαίρεση του θαλάσσιου μετώπου του Συγκροτήματος των Λιπασμάτων Δραπετσώνας από το νέο σχέδιο παραχώρησης που καταρτίζει το ΤΑΙΠΕΔ. Στο ζήτημα είχε αναφερθεί ο υπουργός Ναυτιλίας σε συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά «Κανάλι 1 90,4 FM» και οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές του κακού κλίματος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του κ. Δρίτσα και του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως είχε σημειώσει: «Στη συνάντηση που, κατά προτεραιότητα, είχα με το ΤΑΙΠΕΔ, ζήτησα πληροφόρηση για το θέμα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στο προσχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ η εν λόγω περιοχή δεν εξαιρείται από την παραχώρηση, και αυτό το τόνισα στον Οργανισμό. Επισήμανα ότι αποτελεί αίτημα πολλών χρόνων και αγώνων, παραμένει ως τέτοιο, και σε αυτό ανταποκρίθηκε ο πρωθυπουργός».

Και πρόσθεσε ότι από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ «δεν υπήρξαν απαντήσεις, αλλά οι κατ' αρχήν επισημάνσεις.  Τώρα αναλαμβάνει δράση το υπουργείο. Σημαίνει αυτό ότι κυβέρνηση και υπουργείο θα βάλουν τη σφραγίδα τους στις περαιτέρω εξελίξεις.  Όπως τόνισα και στην παραλαβή του υπουργείου, θα διαβουλευτούμε με τους πολίτες, τους Δήμους, τους φορείς, τους εργαζόμενους για το θέμα».

Επιπλέον, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπάρξει ενδεχομένως σύγκρουση με το ΤΑΙΠΕΔ, είπε χαρακτηριστικά ότι «τον πρώτο λόγο τον έχει η κυβέρνηση. Δεν είναι αυτόνομο όργανο το ΤΑΙΠΕΔ», συμπληρώνοντας για το εάν θα επιμείνουν οι δανειστές στη μη απόδοση του χώρου των Λιπασμάτων στην τοπική κοινωνία: «Δεν μπορώ να το αποδεχτώ αυτό ως λογική που μπορεί να αποδεχθεί μια κυβέρνηση, και δη της Αριστεράς. Το Δημόσιο δεν μπορεί να απεκδυθεί των δικαιωμάτων του».

Υπενθυμίζεται πως και κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Δρίτσας είχε «συγκρουστεί» με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και παλαιό στέλεχος της Αριστεράς Στέργιο Πιτσιόρλα. Τότε, ο υποψήφιος εκείνο το διάστημα βουλευτής Α' Πειραιά και νυν υπουργός είχε δηλώσει ότι οι δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ΟΛΠ αποτελούν υπέρβαση κάθε νόμιμης διαδικασίας, λέγοντας ακόμη:

«Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ αφορά σε χώρους και σε χρήσεις χώρων που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πωληθούν. Χώροι αναψυχής και πολιτισμού, αρχαιολογικοί χώροι, οδικά δίκτυα, κτιριακά συγκροτήματα δημόσιας χρήσης, ιδιωτικές εκτάσεις και κτίσματα βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας και πολλοί άλλοι χώροι, κατά το Σύνταγμα, εκτός συναλλαγής».

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είχε πει χαρακτηριστικά ότι ο κ. Δρίτσας είχε «ελλιπή γνώση της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Επίσης στη σύσκεψη της Τρίτης θα ζητηθεί και η κατοχύρωση του ρόλου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος αναζητώντας παράλληλα τρόπους για την ανάπτυξη της και την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας.

Σημειώνεται ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή πολιτών και φορέων που αντιδρούν στη πώληση των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

πηγή:in.gr