Πανελλαδικό κράξιμο, αισθητική ανατριχίλα...αλλά και οφέλη από τα φετινά "Σαλαμίνια"

Δε σας κρύβω ότι πριν χρόνια αποδεχόμενος πρόσκληση να συμμετάσχω στα Σαλαμίνια ως εθελοντής είχα απογοητευτεί πλήρως από την αισθητική και την νοοτροπία που κυριαρχούσε εκ μέρους των υπευθύνων της διοργάνωσης. Με βαριά καρδιά ολοκλήρωσα το χρέος μου και δεν ασχολήθηκα ποτέ ξανά. Παρόμοια στάση κράτησαν και αρκετοί άλλοι που είχαν προστρέξει ως εθελοντές και με τους οποίους συζητώντας αργότερα είχαν αποκομίσει την ίδια εντύπωση.

Θεωρώ την προσπάθεια της διοργάνωσης των «Σαλαμινίων» σημαντική ώστε να αναδειχθεί ο τόπος μας που αναμφισβήτητα κουβαλάει σημαντική ιστορία που για κακή μας τύχη θάφτηκε στον βούρκο των ναυπηγείων και της γενικότερης υποβάθμισης της περιοχής. Όμως η οργάνωση αυτών των γιορτών απαιτεί μια σύγχρονή ματιά και κυρίως θα πρέπει να απευθύνονται στον ίδιο τον κόσμο και όχι να τρέφουν την μεγαλομανία κάποιων που θεωρούν ότι ο τόπος θα αναδειχθεί αν έρθουν στις γιορτές δόγηδες πρέσβεις και κοντέσες που έρχονται τρώνε πίνουν λένε και έναν καλό λόγο και ετοιμάζονται για την επόμενη γιορτή.


Κάθε χρόνο τα υλικά γνωστά, πέντε επίσημοι να τους βραβεύσουμε κορίτσια με χλαμύδες, σάρισες με ασπίδες σπαρτιατών η γνωστή ερμηνεύτρια των «Περσών» του Αισχύλου, δοξολογία (να κάνουν κάτι και οι παπάδες), σχολεία να παρελαύνουν και αυτό είναι όλο.

Φέτος όμως ήρθε η δικαίωση. Ήρθε βέβαια από σπόντα αφού θέλοντας να επιτεθούν στον Καμμένο που με την παρουσία του «στόλισε» τις γιορτές αναδείχτηκε όλο αυτό το χουντικής αισθητικής νέο-κιτς  σκηνικό που κάθε χρόνο στήνουν οι «επαΐοντες» στην οργάνωση των Σαλαμινίων. Το κράξιμο ήταν απίστευτο και πανελλαδικό και παρόλο που μας  δημιουργεί μια αμηχανία ως πολίτες αυτού του νησιού  που πρέπει να εξηγούμε σε γνωστούς και φίλους ότι δεν είμαστε «ελέφαντες» ουδέν κακό αμιγές καλού.

Τα οφέλη λοιπόν είναι τα εξής:
1) η γελοιοποίηση των υπευθύνων του δήμου που καμάρωναν και δημοσίευαν φωτογραφίες στο facebook που στη συνέχεια έκραζε το πανελλήνιο (είχαν μάλιστα και σχόλια θαυμασμού)

2) τα επόμενα «Σαλαμίνια» όποιος τα διοργανώσει σίγουρα θα το σκεφτεί καλύτερα και θα αποφύγει επιτέλους όλο αυτό το κίτς. Να συμπληρώσω εδώ ότι έχει μια αξία ότι το κράξιμο πήρε τέτοια έκταση γιατί οι «ειδικοί»  θεωρούσαν όλους εμάς που εκφράζαμε αντίθετη άποψη ως άσχετους.


3) κάθε διαφήμιση είτε αρνητική είτε θετική είναι διαφήμιση. Του χρόνου λοιπόν που τα φώτα θα είναι στραμμένα επάνω μας ας δείξουμε επιτέλους τον καλό μας εαυτό και ας διοργανώσουμε μια γιορτή που θα είναι αισθητικά καλή θα φέρει κόσμο στο νησί να το γνωρίσει και κυρίως θα αποτελούν μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού αφού το μέγεθος και η αξία της επετείου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας είναι τεράστια και διαχρονική.