Μάνος Δερτούζος: "ΘΕΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κο ΤΣΙΡΩΝΗ"

ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κο ΤΣΙΡΩΝΗ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ  ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ  –   ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Χθες το πρωϊ Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, είχα την ευκαιρία να παραυρεθώ σε μία  συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κο Τσιρώνη, μαζί με 15 φορείς από όλη την Ανατολική Αττική αλλά και εκπροσώπους από την Κόρινθο και τον Άγιο Θεόδωρο.
Με τους πιο πάνω φορείς   έχουμε κοινούς στόχους και κοινό σκοπό την επίλυση του δασικού προβλήματος αφού και εκείνοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες με μας. Το Δασικό πρόβλημα , όπως έχω πει πολλές φορές δεν είναι πρόβλημα μόνο της Σαλαμίνας. Είναι πρόβλημα όλης της Ελλάδος και είναι φυσικό τόσο η ανταλλαγή απόψεων με τους άλλους φορείς , όσο και η εξασκούμενη πίεση προς την κεντρική εξουσία να είναι συντονισμένη από όλες τις πλευρές.
Είχα την ευκαιρία όπως και με επιστολή είχαμε ενημερώσει το κο Υπουργό στις 29/10  και 13/11, να του αναφέρω το τεράστιο πρόβλημα των προστίμων του Δασαρχείου, που έχουν φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες πολίτες και να του καταθέσω ακόμη μία φορά την τροπολογία για αναστολή των προστίμων και των κατεδαφίσεων μέχρι ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα των προστίμων αφορούσε το σύνολο των παρευρισκομένων φορέων. Τόνισα επίσης ότι εάν από τώρα δεν βρεθεί τρόπος Νομοθετικά ή Συνταγματικά να αποχαρκτηριστούν οι φερόμενες Δασικές εκτάσεις, όπου σήμερα υπάρχουν οικισμοί ολόκληροι , τότε όταν γίνουν οι δασικοί χάρτες η Πολιτεία θα βρεθεί σε μία μεγάλη κοινωνική έκρηξη με χιλιάδες ενστάσεις που θα πρέπει τότε να βρει λύση.
Ο κος Υπουργός φάνηκε θετικός στις μη κατεδαφίσεις και  διαβεβαίωσε τους φορείς ότι δεν θα επιτρέψει κατεδαφίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προτιμώ να με κατηγορήσουν ότι δεν προχώρησα σε 100 κατεδαφίσεις , παρά να διακινδυνεύσω έστω για ένα σπίτι ότι κακώς έπεσε. Ποιος είναι αυτός που θα με διαβεβαιώσει ότι πρέπει να γκρεμιστεί όταν ακόμη οι δασικοί χάρτες δεν έχουν αναρτηθεί;» Θετικός επίσης ήταν στην τελική επίλυση του προβλήματος λέγοντας «Βλέπουμε το πρόβλημα και θέλουμε να δώσουμε λύση. Θέλουμε να δώσουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις και στην ομηρία των πολιτών. Αυτό θα γίνει όμως σε σεβασμό με το περιβάλλον» Ο κος Υπουργός μίλησε ακόμη για την επίσπευση ανάρτησης των δασικών χαρτών τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα ενώ ανέφερε ότι δεν θα αργήσει να δοθεί σε διαβούλευση νέο σχέδιο νόμου.
Από την συζήτηση την οποία είχαμε με το κο Υπουργό που κράτησε 2.5 ώρες, διακρίναμε την θέληση του Υπουργού να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις.
Μετά από αυτή τη συνάντηση, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε ημερομηνία συγκέντρωσης, για να ενημερωθούν οι πολίτες για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς επίσης και για τις   αναρτήσεις των δασικών χαρτών που διακρίναμε ότι δεν θα αργήσουν.
Για τον Πανσαλαμίνιο Σύλλογο
« Ενότητα και Δράση»
Για την επίλυση του δασικού προβλήματος
Μάνος Δερτούζος