Δενδροφυτεύσεις στο Δήμο Σαλαμίνας

Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας στα πλαίσια της προσπάθειάς του για αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας, επιθυμεί να συνεχίσει και αυτή τη χρονιά τις δενδροφυτεύσεις σε επιλεγμένα σημεία.
Στην μελέτη που επισυνάπτεται αναφέρονται όλα τα στοιχεία καθώς και οι θέσεις φύτευσης.
Οι φυτεύσεις είναι προγραμματισμένες για το μήνα Φεβρουάριο ή τις πρώτες μέρες του Μαρτίου.
Με δεδομένο ότι οι εν λόγω περιοχές είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου Σαλαμίνας, ζητούμε την χορήγηση άδειας για την εκτέλεση του απαραίτητων εργασιών φύτευσης.

Ελπίζουμε στην συνεργασία σας και πιστεύουμε ότι και την τρέχουσα χρονιά θα έχουμε επιτυχημένες φυτεύσεις. Θυμίζουμε ότι οι όποιες ενέργειες δενδροφυτεύσεων τα τέσσερα τελευταία χρόνια από τον ΠΕΡΙΒΟΣ έχει ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 85%.

Επειδή ο χρόνος πιέζει για την πραγματοποίηση των παραγγελιών των φυτών παρακαλούμε για την όσο πιο άμεση απάντησή σας. 

                 Η Γραμματέας                                                                                       Ο Πρόεδρος
                 Κανάκη Μαίρη                                                                                    Μάρκος Ακύλας





ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ



ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σαλαμίνας «ΠΕΡΙΒΟΣ» στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του θα εκτελέσει μια σειρά δενδροφυτεύσεων με απώτερο σκοπό την οικολογική και αισθητική βελτίωση κάποιων επιλεγμένων περιοχών.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
Οι εργασίες δενδροφύτευσης προβλέπεται να εκτελεστούν τον Φεβρουάριο ή αρχές Μαρτίου 2016

ΠΕΡΙΟΧΗ
Οι περιοχές που επιλέγηκαν για αυτήν τη φάση των εργασιών είναι:
Α) Σαλαμίνα . Στο παρτέρι που υπάρχει στην οδό Σταδίου μήκους 300 μέτρων, πλησίον των γηπέδων τένις, 100 μέτρα νοτιοδυτικά του Δημαρχιακού κτιρίου Σαλαμίνας (θέση που γίνεται η λαϊκή αγορά )
Β) Επιλεγμένες θέσεις στα Αμπελάκια (όπως σημειώνονται στις συνημένες φωτογραφίες)
Γ) Σελήνια .Πλατεία Αγ. Νικολάου και Κύπρου

ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Στην περιοχή Α υπάρχουν δένδρα που έχουν φυτευτεί από τον ΠΕΡΙΒΟΣ το 2012. Η κατάστασή τους κρίνεται πολύ καλή και τα ποσοστά επιβίωσης υψηλά.
Στην περιοχή Β υπάρχουν σε κάποια από τα σημεία κάποια δέντρα, αλλά γενικά είναι χαμηλό το ποσοστό βλάστησης.
Στην περιοχή Γ η πλατεία είχε κάποια δέντρα απ όταν κατασκευάστηκε, αλλά αρκετά έχουν νεκρωθεί, κυρίως λόγω ακαταλληλότητας τους. Συμπληρωματικές φυτεύσεις είχαν γίνει και το 2013 από τον ΠΕΡΙΒΟΣ

Η περιοχή κλιματικά κατατάσσεται στον ημίξηρο όροφο, με θερμό χειμώνα και μέση ελάχιστη θερμοκρασία ψυχρότερου μήνα >7 C . Το μέσο ετήσιο ύψος βροχής είναι 372,9 mm, η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε ήταν 48 με θερμότερο μήνα τον Ιούλιο ενώ η απολύτως χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν –5 με ψυχρότερους μήνες τους Ιανουάριο Φεβρουάριο. Η ξηρή περίοδος αρχίζει από τα τέλη Μαρτίου και διαρκεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. ( Τα στοιχεία προέρχονται από τον πλησιέστερο Μ.Σ Ελευσίνας)

Φυτοκοινωνιολογικά κατατάσσεται στη θερμομεσογειακή διάπλαση της Oleo-Ceratonion (ελιά-χαρουπιά) της Ανατολικής Μεσογείου. Στη ζώνη αυτή μπορούμε να συναντήσουμε τα εξής είδη : Pinus halepensis, (κοινή πεύκη) Olea europaeaPistacia lentiscus, (σχίνος) Quercuscoccifera (πουρνάρι), Juniperus s.p (άρκευθα) κ.α


ΘΈΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ --ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΛΑΚΚΩΝ

Στην περιοχή Α θα φυτευτούν 6 δένδρα στα σημεία που υπάρχει κενό βλάστησης. (foto 1 )
Στην περιοχή Β θα φυτευτούν σε επιλεγμένες θέσεις περίπου 30 φυτά. Συγκεκριμένα σε σημεία όπως φαίνονται στις φωτογραφίες foto 2-6).Σε πρανή του δρόμου μπορούν να γίνουν σε επιλεγμένα μόνο σημεία και μόνο όταν το πλάτος πεζοδρομίου ξεπερνά τα 1,5 μέτρα.
Στην περιοχή Γ στα παρτέρια και στις θέσεις της πλατείας (Αγ. Νικολάου και Κύπρου ) θα αντικατασταθούν τα φυτά που είχαν φυτευτεί αλλά μετά ξεράθηκαν είτε από λάθος επιλογή, είτε από κακή συντήρηση. Προβλέπονται 18 φυτά. (foto 7 )

Και για τις τρεις περιοχές θα ανοιχτούν λάκκοι από30Χ30εκ. έως 50Χ50εκ. ανάλογα με το μέγεθος του φυτού. Για το άνοιγμα των λάκκων θα χρησιμοποιηθούν μέλη του «ΠΕΡΙΒΟΣ». Το βάθος των λάκκων θα κυμαίνεται από 0,40-0,50μ ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Κατά τη διάνοιξη των λάκκων το επιφανειακό χώμα θα φυλάσσεται στο πλάι του φυτού για να χρησιμοποιηθεί κατά τη φύτευση. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας θα διαμορφωθεί λάκκος για την συγκράτηση του νερού κατά το πότισμα.

Για την προστασία των φυτών θα τοποθετηθούν πάσσαλοι στήριξης και όπου απαιτείται πλέγμα προστασίας.

ΦΥΤΕΥΣΗ

Κατά τη φύτευση τα φυτά θα τοποθετούνται κατακόρυφα μέσα στους λάκκους και αφού αφαιρεθεί ο φυτόσακος. Στον πυθμένα του λάκκου τοποθετείται επιφανειακό έδαφος που είχε φυλαχτεί στο πλάι του φυτού και συμπληρώνεται με το υπόλοιπο χώμα. Τέλος διαμορφώνεται ο λάκκος έτσι ώστε η τελική του επιφάνεια να βρίσκεται 5-10 εκ χαμηλότερα από την επιφάνεια του φυσικού εδάφους.

ΦΥΤΑ
Τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι κυρίως μεσογειακά, απόλυτα προσαρμοσμένα στα συγκεκριμένα οικοσυστήματα. Πιο αναλυτικά θα φυτευτούν :

Δενδρώδη

Κυπαρίσσι
Χαρουπιά
Κουτσουπιά
Χαλέπια πεύκη
Ψευτοπιπεριά

Θαμνώδη

Πικροδάφνη
Ράμνοι.

Τα συγκεκριμένα είδη εμφανίζουν μεγάλη αντοχή στην ξηρασία, στα φτωχά ασβεστολιθικά εδάφη, και όσα βρίσκονται πλησίον της ακτής έντονη αντοχή στα σταγονίδια της θάλασσας, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν ένα φυσικό τοπίο, με ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. Επίσης επιδρούν θετικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, καθώς και στη διαμόρφωση της οικολογικής ισορροπίας.
Οι διαστάσεις και η ηλικία των φυτών έχουν επιλεγεί, με κριτήριο την μέγιστη δυνατή προσαρμοστικότητα και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των οικονομικών μας πόρων.
Η προμήθεια των φυτών θα γίνει από το εμπόριο .

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ


Για τη συντήρηση προβλέπεται βοτάνισμα και σκάλισμα, τουλάχιστον δυο φορές την άνοιξη . Το έδαφος σκαλίζεται σε επιφάνεια 1τ.μ γύρω από το φυτό και σε βάθος 10εκ. , απομακρύνονται τα χόρτα, συμπληρώνεται χώμα αν έχει παρασυρθεί από τις βροχές και διαμορφώνεται ξανά ο λάκκος για να δέχεται το νερό του ποτίσματος ή της βροχής.
Η εργασία αυτή λόγω του ξηροθερμικού κλίματος, πρέπει να γίνεται νωρίς, όταν τα χόρτα έχουν εκβλαστήσει και βρίσκονται σε ύψος 10-15 εκ και πριν διαμορφώσουν καρπούς και αντλήσουν το διαθέσιμο νερό από το έδαφος των λάκκων.

Λίπανση προτείνεται να γίνει με μικτό λίπασμα 11-15-15. Η πρώτη λίπανση γίνεται με τη φύτευση ενώ η δεύτερη την άνοιξη του δεύτερου έτους με το σκάλισμα (100 gr λιπάσματος ανά φυτό.)

Τα δενδρύλλια θα ποτιστούν αμέσως μετά τη φύτευση καθώς και την πρώτη και τη δεύτερη θερινή περίοδο.
Συγκεκριμένα την πρώτη περίοδο προβλέπεται να γίνεται κάθε 7-8 μέρες και με ποσότητα 10-15lt ανά φορά. Κατά τη δεύτερη θερινή περίοδο τα ποτίσματα θα επαναλαμβάνονται κάθε 15 περίπου μέρες.
Οι εργασίες αυτές, προβλέπεται να γίνονται από μέλη του «ΠΕΡΙΒΟΣ» καθώς και από άτομα της θεραπευτικής κοινότητας «ΝΟΣΤΟΣ» ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί υδροφόρα .

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το κόστος για την αγορά των φυτών ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ περίπου το οποίο καλυφθεί από τον ΠΕΡΙΒΟΣ ή από χορηγίες, ενώ όλες οι άλλες εργασίες, εργαλεία και οχήματα, θα προσφέρονται από μέλη και φίλους του ομίλου.

Σαλαμίνα Ιανουάριος 2016
Ο Συντάκτης της μελέτης
Μάρκος Ακύλας
Βιολόγος